Z jajek można przyrządzić naprawdę mnóstwo smkowitych śniadań. Na blogu już najdziecie przepis na szakszukę oraz instrukcje jak zrobić idealne jajko w koszulce. Teraz przyszedł czas na puszystego omleta, którego również możecie zrobić w wielu wariantach. Dziś jednak wersja, która niedawno skradła moje podniebienie, czyli połączenie pora i sera feta.
Z poniższego przepisu wyjdzie jeden omlet, więc zalecam użycie niezbyt dużej patelni, żeby omlet był bardziej puszysty i jego złożenie było wykonalne 😉
Składniki
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- kawałek pora (około 10 cm)
- 50 g sera feta
- pieprz, sól
- masło
Instrukcje
- Pora myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w drobne półkola.
- Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła, wrzucamy tam pora, dodajemy łyżkę wody i dusimy pod przykryciem przez 3 minuty, aż por zmięknie. Oczywiście pilnujcie, żeby wam się nie przypalił. Uduszonego pora przekładamy do miseczki. Jeśli na patelni jest jeszcze jakaś woda, to należy patelnię osuszyć.
- W miseczce rozbełtujemy jajka z mlekiem, szczyptą pieprzu i soli. Na patelni znów rozpuszczamy łyżeczkę masła. Następnie wlewamy jajka i smażymy na najmniejszym ogniu pod przykryciem. Dzięki parowaniu omlet będzie bardziej puszysty.
- Gdy widzicie że brzegi omleta powoli się ścinają, wówczas na pół omleta nałóżcie pora oraz pokruszoną fetę i za pomocą szpatułki złóżcie omleta na pół. Smażcie jeszcze przez około 2 minut pod przykryciem.
© 2024 Copyright Better Be Tasty