Nie jest tajemnicą to, że łosoś doskonale się komponuje z sokiem z cytyny. Generalnie smak łososia jest na tyle wyrazisty, że można testować na nim przeróżne marynaty. I dziś wzięło mnie na kwaśno.
Starta skórka z cytrusów w połączeniu z kwaśnym sumakiem, to jest coś, co koniecznie musicie spróbować! Łosoś jest niezwykle aromatyczny i bardzo soczysty w środku. I uwaga, przygotowanie wraz z pieczeniem zajęło mi łącznie 15 minut 😉
Składniki
- dwie porcje filetu z łososia (każda ok. 120 g)
- łyżka skórki z cytryny
- łyżka skórki z pomarańczy
- łyżka sumaku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Instrukcje
- Nagrzewamy piekarnik na 200°C.
- W misce łączymy startą skórkę z cytryny i pomarańczy, sumak oraz 3 łyżki oliwy.
- Marynatą dokładnie smarujemy rybę, dodatkowo doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu.
- Układamy łososia na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12 minut.
- Podajemy z lekką sałatką i kawałkiem cytryny.
© 2024 Copyright Better Be Tasty