Ta faszerowana papryka z orientalnym ryżem może stanowić dodatek do obiadu a może być i osobnym, bezmięsnym daniem.
Przepis oczywiście jest bardzo prosty i niezbyt czasochłonny. Ja osobiście uwielbiam zapiekane papryki, chyba jedno z moich ulubionych dań! Tym razem pokusiłam się o wersję wegetariańską. Kluczem do sukcesu w tym przepisie jest dobrze doprawiony ryż, więc nie żałujcie tych egzotycznych przypraw. Podczas pieczenia górna warstwa ryżu trochę się przypiecze i będzie chrupiąca, nie każdemu to może odpowiadać, dlatego jeśli nie przepadacie za „przesuszonym” ryżem to możecie nakryć farsz folią aluminiową, ale bok papryki zostawcie odsłonięty, żeby się ładnie zarumienił.
Składniki
- 2 papryki
- 100 g ryżu basmati
- 1 duża cebula
- 100 g pomidorków koktajlowych
- płaska łyżeczka curry
- płaska łyżeczka kuminu
- płaska łyżeczka słodkiej papryki
- płaska łyżeczka ostrej papryki
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
Instrukcje
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
- Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, pozbywamy się nasion. Następnie polewamy paprykę oliwą po zewnętrznej stronie i dokładnie rozcieramy po całości.
- Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dodajemy wszystkie orientalne przyprawy oraz dużą szczyptę soli i pieprzu. Smażymy mniej więcej przez 5 minut.
- Odcedzamy ryż i przekładamy go na patelnie i dokładnie mieszamy z dodatkami. Na koniec dodajemy małą garść posiekanej natki pietruszki.
- Faszerujemy paprykę, mocno dociskając farsz (by zmieściło się jak najwięcej ;)). Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą, układamy w nim papryki i pieczemy w 190°C przez około 15-20 minut.
© 2024 Copyright Better Be Tasty