ciasteczka wypieki

Cytrynowe ciasteczka z makiem

Pachną cudownie, smakują jeszcze lepiej. Nie wiem czy to przez ten mak, ale te cytrynowe ciasteczka są uzależniające! Zjadłam już ponad dziesięć…

Ciasto jest banalnie proste i szybko się robi. Wystarczy zagnieść wszystkie składniki a potem oddać się szaleństwu wykrawania ciasteczek. Jeśli nie macie żadnych foremek, to spokojnie możecie wykrawać ciastka za pomocą szklanki.

Siostra uzupełniła moje kuchenne zbiory o nowe foremki, które aż się prosiły żeby je wypróbować przy świątecznych wypiekach. Ciasteczka więc polecają się na przegryzkę między mazurkiem a sernikiem 😉

Cytrynowe ciasteczka z makiem

Cytrynowe ciasteczka z makiem

Składniki

  • 225 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 25 g maku
  • 175 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • starta skórka z jednej ctryny i jednej limonki

Sposób przygotowania

  1. Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy cukier i mak.
  2. Masło siekamy na mniejsze kawałki i zagniatamy z resztą składników.
  3. Na koniec dodajemy żółtko, łyżkę śmietany oraz skórkę z cytryny i limonki, wyrabiamy ciasto do połączenia się wszystkich składników.
  4. Ciasto warto włożyć przynajmniej na 20 minut do lodówki, lepiej będzie się później wałkować.
  5. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto o grubości około 0,5 cm. Wykrawamy ciastka i układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy w 185C przez 12-15 minut, aż będą lekko złote.
https://betterbetasty.pl/cytrynowe-ciasteczka-z-makiem/