Pachną cudownie, smakują jeszcze lepiej. Nie wiem czy to przez ten mak, ale te cytrynowe ciasteczka są uzależniające! Zjadłam już ponad dziesięć…
Ciasto jest banalnie proste i szybko się robi. Wystarczy zagnieść wszystkie składniki a potem oddać się szaleństwu wykrawania ciasteczek. Jeśli nie macie żadnych foremek, to spokojnie możecie wykrawać ciastka za pomocą szklanki.
Siostra uzupełniła moje kuchenne zbiory o nowe foremki, które aż się prosiły żeby je wypróbować przy świątecznych wypiekach. Ciasteczka więc polecają się na przegryzkę między mazurkiem a sernikiem 😉
Składniki
- 225 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 25 g maku
- 175 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- starta skórka z jednej ctryny i jednej limonki
Instrukcje
- Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy cukier i mak.
- Masło siekamy na mniejsze kawałki i zagniatamy z resztą składników.
- Na koniec dodajemy żółtko, łyżkę śmietany oraz skórkę z cytryny i limonki, wyrabiamy ciasto do połączenia się wszystkich składników.
- Ciasto warto włożyć przynajmniej na 20 minut do lodówki, lepiej będzie się później wałkować.
- Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto o grubości około 0,5 cm. Wykrawamy ciastka i układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w 185C przez 12-15 minut, aż będą lekko złote.
© 2024 Copyright Better Be Tasty