Mam wrażenie, że rabarbar z każdym rokiem staje się bardziej modnym warzywem. Już nawet widziałam drinki z rabarbarową wstążką. Sama również mam ochotę sobie poeksperymentować, jednak dziś pójdziemy w klasykę. Tym razem mam dla Was leniwą wersję ciasta drożdżowego z rabarbarem i truskawkami. Owszem, trzeba trochę czasu, by ciasto nam wyrosło, ale zapomnijcie o kilkunastominutowym wyrabianiu. Machniecie trzy razy ręką i też będzie dobre 😉 Oczywiście możecie też użyć robota kuchennego.
Przyznam, że przepis miałam wrzucić dobry tydzień temu, ale jak zawsze zabiegana jestem. Czas chyba też nie ma litości i pędzi jak szalony, bo w ogóle nie odczułam mojego czterodniowego urlopu. Może dlatego, że górskie wycieczki potrafią wykończyć i wieczorem wystarczy przyłożyć głowę do poduszki, by zasnąć. Brakuje mi trochę widoku Tatr o poranku i hektarów zielonych pagórków dookoła, ale Kraków i tak kocham całym sercem.
Gotować oczywiście gotowałam, ba robiłam nawet sorbety i kisiłam cytrynę. Tylko czasu zabrakło, by przepisy spisać. Dodatkowo jedna z wtyczek nie chciała współpracować, dlatego chyba muszę przemyśleć ponownie wygląd bloga – przyjmę wszystkie złote rady, a na razie będę improwizować.
I na koniec szybki update mieszkaniowy: udało mi się wybrać sprzęty AGD do nowej kuchni! Jak się domyślacie, nie jest to łatwe zadanie dla osób, które kochają gotować. Dlatego mam nadzieję, że mój nowy piekarnik będzie moim wiernym kompanem a indukcja nie będzie taka straszna, jak ją malują i gotowanie na płycie opanuję ekspresowo. Do tego meble się robią i nie mogę się już doczekać!
Składniki
Ciasto:
- 3 i pół szklanki mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 25 g świeżch drożdży
- 120 g cukru
- 3 jajka
- cukier wanilinowy
- 150 g masła
- szczypta soli
Wsad owocowy:
- pół kilograma rabarbaru
- 250 g truskawek
- 3 łyżki cukru
Kruszonka:
- 50 g masła
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
Instrukcje
- Skoro drożdżowe, to oczywiście zaczynamy od zrobienia zaczynu. Do miski wkładamy drożdże oraz 2 łyżki cukru i rozcieramy placami na mokrą papkę. Wlewamy ciepłe (ale nie gorące) mleko, dodajemy dwie łyżki mąki i dokładnie mieszamy, rozcierając wszystkie grudki. Zostawiamy zaczyn na 15 minut.
- Masło roztapiamy w rondelku i pozostawiamy, by nieco ostygło.
- Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy cukier wanilinowy, resztę białego cukru oraz jajka. Dolewamy wyrośnięty zaczyn i za pomocą drewnianej łyżki mieszamy wszystkie składniki. Na koniec dolewamy masło i szczyptę soli. Kontynuujemy wyrabianie w misce przez około 5 minut. Ciasto będzie dość lepkie i rzadkie - czyli zupełnie inne drożdżowe od tego, które przygotowuje się na pączki czy chałkę.
- Na formę (28x32) wyłożoną papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy wsad owocowy.
- Rabarbar myjemy, łodygi obieramy z włókien i kroimy w centymetrowe kawałki. Truskawki również myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki. Owoce posypujemy 3 łyżkami cukru i mieszamy.
- Nadmiar soku z owoców odcedzamy, owoce przekładamy na lekko podrośnięte ciasto i ponownie zostawiamy na chwilę pod ściereczką.
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i rozpuszczone masło. Za pomocą szpatułki mieszamy ciasto, aż uzyskamy charakterystyczne grudki. Gdy kruszonka wydaje się wam zbyt mączna, to dodajcie odrobinę masła. Jeśli natomiast zbyt rzadka, wtedy dodajcie trochę mąki i cukru.
- Ciasto posypujemy równomiernie kruszonką i pieczemy około 45 minut w 180C.
- Ciasto nie jest bardzo słodkie, dlatego jak chcecie, możecie dodatkowo posypać je cukrem pudrem, gdy nieco ostygnie.