ciasta, tarty i torty wypieki

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Jump to recipe

Mam wrażenie, że rabarbar z każdym rokiem staje się bardziej modnym warzywem. Już nawet widziałam drinki z rabarbarową wstążką. Sama również mam ochotę sobie poeksperymentować, jednak dziś pójdziemy w klasykę. Tym razem mam dla Was leniwą wersję ciasta drożdżowego z rabarbarem i truskawkami. Owszem, trzeba trochę czasu, by ciasto nam wyrosło, ale zapomnijcie o kilkunastominutowym wyrabianiu. Machniecie trzy razy ręką i też będzie dobre 😉 Oczywiście możecie też użyć robota kuchennego.

Przyznam, że przepis miałam wrzucić dobry tydzień temu, ale jak zawsze zabiegana jestem. Czas chyba też nie ma litości i pędzi jak szalony, bo w ogóle nie odczułam mojego czterodniowego urlopu. Może dlatego, że górskie wycieczki potrafią wykończyć i wieczorem wystarczy przyłożyć głowę do poduszki, by zasnąć. Brakuje mi trochę widoku Tatr o poranku i hektarów zielonych pagórków dookoła, ale Kraków i tak kocham całym sercem.

Gotować oczywiście gotowałam, ba robiłam nawet sorbety i kisiłam cytrynę. Tylko czasu zabrakło, by przepisy spisać. Dodatkowo jedna z wtyczek nie chciała współpracować, dlatego chyba muszę przemyśleć ponownie wygląd bloga – przyjmę wszystkie złote rady, a na razie będę improwizować.

I na koniec szybki update mieszkaniowy: udało mi się wybrać sprzęty AGD do nowej kuchni! Jak się domyślacie, nie jest to łatwe zadanie dla osób, które kochają gotować. Dlatego mam nadzieję, że mój nowy piekarnik będzie moim wiernym kompanem a indukcja nie będzie taka straszna, jak ją malują i gotowanie na płycie opanuję ekspresowo. Do tego meble się robią i nie mogę się już doczekać!