Późna wiosna, to chyba mój ulubiony okres w roku i nie ukrywam, że ma to związek z jedzeniem. Uwielbiam ten moment, gdy na targach można utonąć w nowalijkach – szparagi, rzodkiewki, botwina. Aż ciężko się zdecydować! Dlatego kupujcie te świeże warzywa i później traktujcie się po królewsku 😉 Poniższy przepis na wiosenne szparagi spokojnie mógłby robić za royal breakfast – jest lekko, świeżo i smacznie. Można zagryźć podpieczoną grzanką.
Jajko poszetowane nie takie straszne, jak je malują. W tym wpisie znajdziecie instrukcje, jak przygotować idealne jajko w koszulce!
Podane proporcje są przewidziane na 1 porcję.
Składniki
- 5-6 zielonych szparagów
- 3 rzodkiewki
- 1 cebula dymka
- jajko
- oliwa z oliwek, sól, pieprz
- majonez
- śmietana lub jogurt naturalny
- sok z cytryny
- * ocet (można pominąć)
Instrukcje
- Od szparagów odłamujemy końcówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szparagi, doprawiamy solą i świeżym pieprzem. Grillujemy około 6-10 minut.
- W garnku zagotowujemy wodę, można dodać szczyptę soli i z 2 łyżki octu*, za pomocą łyżki robimy wir wodny na środku garnka, wbijamy tam jajko, zmniejszamy ogień pod garnkiem i gotujemy 3 minuty. Następnie wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na ręcznik papierowy.
- W miseczce rozmieszujemy łyżeczkę majonezu i łyżeczkę śmietany/jogurtu oraz łyżkę soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Na talerz układamy szparagi, jajko, polewamy sosem majonezowym i dekorujemy rzodkiewką pokrojoną na drobne plastry i posiekaną cebulką dymką.
© 2024 Copyright Better Be Tasty