Pieczone młode ziemniaki z kiszoną cytryną i świeżą miętą to jedna z moich ulubionych kombinacji. Oczywiście aromatyczny czosnek również tutaj towarzyszy. I trochę wstyd się przyznać, ale dwa lata temu obiecałam wam przepis na te marokańskie ziemniaki, gdy kisiliśmy cytrynę… jak widać trochę mi zeszło. Ale co się odwlecze to nie uciecze. 😉
Kiszoną cytrynę coraz łatwiej kupić w większych supermarketach, tak samo pesto z czosnku niedźwiedziego. Możecie też polować na te składniki w sklepach ze zdrową żywnością czy w kuchniach świata. Możecie oczywiście też sami sobie zawekować jakiś słoiczek. Przepis na przygotowanie pesto znajdziecie przy tym przepisie.
Dodatek pesto z czosnku niedźwiedziego do ryby, również nadaje mocny, charakterystyczny posmak. Więc jeśli jesteście fanami czosnku, to zarówno ziemniaki, jak i ryba, będą strzałem w dziesiątkę.
Składniki
Pieczone ziemniaki:
- kilka sztuk niewielkich młodych ziemniaków (do pieczenia)
- 2 ząbki czosnku
- sól, piperz
- olej
- ćwiartka kiszonej cytryny
- garść świeżej mięty
Pstrąg łososiowy:
- dwa kawałki pstrąga (może być też łosoś)
- pieprz
- 2 łyżeczki pesto z czosnku niedźwiedziego
Instrukcje
- Ziemniaki myjemy i szczotkujemy, przerzucamy na formę żaroodporną, polewamy 3 łyżkami oleju, doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem. Pieczemy przez 30-35 min w 190C. Gdy ziemniaki zmiękną, lekko rozgniatamy je za pomocą widelca, dodajemy kiszoną cytrynę pokrojoną w drobną kostkę, polewamy 1-2 łyżkami oleju i pieczemy jeszcze 10 minut.
- Pstrąga myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, doprawiamy tylko pieprzem i łyżeczką pesto z czosnku niedźwiedziego na kawałek ryby. Rybę pieczemy na papierze do pieczenia przez 20 minut.
- Upieczone ziemniaki posypujemy posiekaną miętą, podajemy z aromatycznym pstrągiem łososiowym i najlepiej lekką sałatką np. ze świeżych pomidorów.