bez mięsa dania główne

Ziemniaki po marokańsku oraz pstrąg łososiowy z pesto z czosnku niedźwiedziego

Jump to recipe

Pieczone młode ziemniaki z kiszoną cytryną i świeżą miętą to jedna z moich ulubionych kombinacji. Oczywiście aromatyczny czosnek również tutaj towarzyszy. I trochę wstyd się przyznać, ale dwa lata temu obiecałam wam przepis na te marokańskie ziemniaki, gdy kisiliśmy cytrynę… jak widać trochę mi zeszło. Ale co się odwlecze to nie uciecze. 😉

Kiszoną cytrynę coraz łatwiej kupić w większych supermarketach, tak samo pesto z czosnku niedźwiedziego. Możecie też polować na te składniki w sklepach ze zdrową żywnością czy w kuchniach świata. Możecie oczywiście też sami sobie zawekować jakiś słoiczek. Przepis na przygotowanie pesto znajdziecie przy tym przepisie.

Dodatek pesto z czosnku niedźwiedziego do ryby, również nadaje mocny, charakterystyczny posmak. Więc jeśli jesteście fanami czosnku, to zarówno ziemniaki, jak i ryba, będą strzałem w dziesiątkę.