Jak się zatrzymacie na chwilę przy półkach z nabiałem, ukaże wam się mnogość smaków serków do smarowania – z chrzanem, z łososiem i koperkiem, z kiszonym ogórkiem, z pomidorami… no i powiem wam, że z pistacjami nie znalazłam. Pomysł na tę pastę kanapkową zaczerpnęłam z pewnej kawiarni zlokalizowanej w Hadze i już od roku planowałam ją wreszcie odtworzyć. Bo przecież geniusz musiał to wymyślić! Jeśli kochacie pistacje tak jak ja, bądź generalnie lubicie dodawać orzechy do potraw, to spróbujcie tego prostego przepisu na twaróg z pistacjami. Do tego jeszcze chleb na zakwasie i mamy śniadanie idealne <3
Składniki
- 200 g twarogu
- 100 g pistacji
- śmietana 18%
- jogurt naturalny (ewenutalnie kilka łyżek mleka)
- sól, pieprz
Instrukcje
- Pistacje obieramy i siekamy na drobno lub wspomagamy się mikserem.
- Za pomocą widelca rozgniatamy twarożek, dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego i dwie łyżki śmietany. Wszystko dokładnie mieszamy. W zależności od sera, możecie dodać więcej jogurtu/śmietany, tak żeby uzyskać preferowaną przez was konsystencję – czy wolicie bardziej gęsty twaróg czy też bardziej rzadki. Oczywiście tutaj również możecie posłużyć się blenderem jeśli tą konsystencją ma być super gładki twaróg.
- Całość doprawiamy pieprzem i odrobiną soli (zwłaszcza jeśli macie solone pistacje).
- Wmieszujemy pistacje i gotowe.
© 2024 Copyright Better Be Tasty

