Połowa stycznia za pasem, a tu jeszcze wpisu na blogu nie było! Przyznam, że nowy rok rozpoczął się dla mnie prawie dwutygodniowym chorowaniem, więc i gotowanie musiało niestety iść w odstawkę. Na szczęście siły wróciły, więc między sprawunkami, tworzą się w głowie nowe przepisy. (Kulinarne) postanowienia noworoczne? Kilka ich jest, ale będę się chwalić jak je zrealizuję 😉
Poniżej znajdziecie przepis na tartę, który jeśli się nie mylę, sprzedała mi moja siostra. I jak na razie, jest to moja ulubiona tarta. Wyjątkowo szybko się robi, zawiera dosłownie kilka składników, a efekt jest naprawdę przepyszny! Tarta poleca się na wszelakie imprezy, gwarantuje wam, że nawet okruszki nie zostaną 😉
Składniki
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 1 duże jajko
- 160 g zimnego masła
- łyżka kwaśnej śmietany (18%)
- szczypta soli
Nadzienie tarty:
- 300 g serka koziego do smarowania (np. Turek)
- 1 duży por
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
- sól, pieprz
Instrukcje
- Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i masło pokrojone w kostkę. Rozcierać palcami mąkę z masłem. Następnie dodać jajko oraz śmietanę i wyrabiać do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować kulę i zawinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na około 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć na formę do tarty (26cm).
- Na ciasto ułożyć kawałek papieru do pieczenia i ułożyć obciążnik – możecie użyć suchej fasoli lub ciecierzycy. Obciążenie ma sprawić, by spód tarty pozostał płaski a boki nie straciły swoich kształtów.
- Ciasto z obciążnikiem pieczemy 15 minut w 190C, następnie ściągamy obciążniki i pieczemy jeszcze 5 minut. W tym czasie warto przygotować farsz do tarty.
- Pora umyć, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w prążki. Pomidorki umyć i przekroić na połówki.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać pomidorki i smażyć 3 minuty. Dodać pora. Doprawić szczyptą soli oraz około pół łyżeczki pieprzu. Dusić pod przykryciem 5 minut. Na koniec dodać serek kozi i śmietanę. Wymieszać do połączenia się składników i gotować 5-7 minut, aż sos nieco zgęstnieje.
- Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz, wyrównać i piec kolejne 25 minut w 190C.
© 2024 Copyright Better Be Tasty