bez mięsa tarty wytrawne i quiche

Tarta z porem i kozim serem

Połowa stycznia za pasem, a tu jeszcze wpisu na blogu nie było! Przyznam, że nowy rok rozpoczął się dla mnie prawie dwutygodniowym chorowaniem, więc i gotowanie musiało niestety iść w odstawkę. Na szczęście siły wróciły, więc między sprawunkami, tworzą się w głowie nowe przepisy. (Kulinarne) postanowienia noworoczne? Kilka ich jest, ale będę się chwalić jak je zrealizuję 😉

Poniżej znajdziecie przepis na tartę, który jeśli się nie mylę, sprzedała mi moja siostra. I jak na razie, jest to moja ulubiona tarta. Wyjątkowo szybko się robi, zawiera dosłownie kilka składników, a efekt jest naprawdę przepyszny! Tarta poleca się na wszelakie imprezy, gwarantuje wam, że nawet okruszki nie zostaną 😉

Tarta z porem i kozim serem

Składniki

    Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 1 duże jajko
  • 160 g zimnego masła
  • łyżka kwaśnej śmietany (18%)
  • szczypta soli
    Nadzienie tarty:
  • 300 g serka koziego do smarowania (np. Turek)
  • 1 duży por
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i masło pokrojone w kostkę. Rozcierać palcami mąkę z masłem. Następnie dodać jajko oraz śmietanę i wyrabiać do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować kulę i zawinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na około 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć na formę do tarty (26cm).
  3. Na ciasto ułożyć kawałek papieru do pieczenia i ułożyć obciążnik – możecie użyć suchej fasoli lub ciecierzycy. Obciążenie ma sprawić, by spód tarty pozostał płaski a boki nie straciły swoich kształtów.
  4. Ciasto z obciążnikiem pieczemy 15 minut w 190C, następnie ściągamy obciążniki i pieczemy jeszcze 5 minut. W tym czasie warto przygotować farsz do tarty.
  5. Pora umyć, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w prążki. Pomidorki umyć i przekroić na połówki.
  6. Na patelni rozgrzać masło, dodać pomidorki i smażyć 3 minuty. Dodać pora. Doprawić szczyptą soli oraz około pół łyżeczki pieprzu. Dusić pod przykryciem 5 minut. Na koniec dodać serek kozi i śmietanę. Wymieszać do połączenia się składników i gotować 5-7 minut, aż sos nieco zgęstnieje.
  7. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz, wyrównać i piec kolejne 25 minut w 190C.
https://betterbetasty.pl/tarta-z-porem-i-kozim-serem/