Mam wrażenie, że fasola (biała, czarna czy czerwona) jest jednym z tych niedocenionych warzyw. Przecież tyle pysznych potraw można z niej zrobić – od różnego rodzaju smarowideł, sałatek, bezmięsnych pulpetów po chociażby takie sycące gulasze. Oczywiście możecie w tym przepisie pominąć dodatki mięsne i nadal będzie pysznie, jednak zarówno boczek jak i lekko pikantne chorizo fajnie podkreśla smak potrawy 😉
Z poniższych proporcji wykarmicie spokojnie 4 głodomorów.
Składniki
- 500 g passaty pomidorowej
- 150 g suchej czerwonej fasoli lub z puszki
- 50 g boczku
- 50 g chorizo
- 2 małe marchewki
- pół czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- przyprawy: sól, pieprz, harrisa, łyżeczka suszonego tymianku
- olej do smażenia
- do dekoracji: śmietana 18%, rzodkiewka, szczypiorek
Instrukcje
Jeśli używacie suchej fasoli:
- Dzień wcześniej namoczcie fasolę w garnku z wodą (woda powinna wystawać około 5 cm nad fasolę) i zostawcie ją tak na noc. Następnego dnia wymieniamy wodę i gotujemy fasolę około 45-60 minut aż będzie miękka. Dopiero pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę soli.
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju lub oliwy, wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i chorizo, cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek, talarki marchewki oraz tymianek. Mieszamy i dusimy około 10 minut.
- Dodajemy paprykę pokrojoną w większą kostkę oraz połowę passaty i dusimy kolejne 5-10 minut.
- Doprawiamy szczyptą pieprzu, soli oraz łyżeczką harrisy, dodajemy resztę passaty oraz fasolę (ugotowaną bądź z puszki). Dusimy jeszcze 5 minut, by fasola się zagrzała.
- Zbyt gęsty sos można rozrzedzić 1/3 szklanki wody lub bulionem jeśli macie. Zależy jaką konsystencję preferujecie 🙂
- Podajemy w miseczkach z łyżką kwaśnej śmietany, plasterkiem rzodkiewki i szczypiorkiem.
© 2024 Copyright Better Be Tasty
