Ciasto z dodatkiem drożdży przeważnie kojarzy się z długim wyrabianiem i czymś pracochłonnym, ale nie zawsze tak jest. Ciasta na racuchy nie dość, że nie trzeba wyrabiać, bo wystarczy połączyć składniki za pomocą łyżki, to dodatkowo czas wyrastania jest o wiele krótszy.
Racuchy to moje kolejne wspomnienie smaków dzieciństwa. Pamiętam jak babcia „masowo” je smażyła na trzech patelniach. Zjadło się kilka na śniadanie… na obiad… na deser. Generalnie, racuch jest pyszny o każdej porze dnia i nocy. Pewnie to zupełny przypadek, że słowo racuch rymuje się z łasuch 😉
Z poniższych proporcji wychodzi około 15 racuchów.
Składniki
- 250 g mąki pszennej + 1 łyżka mąki do rozczynu
- 20 g świeżych drożdży
- 220 ml letniego mleka
- 1 łyżka cukru + 1 łyżka cukru do rozczynu
- 1 jajko
- łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 2 średnie jabłka
- Dodatkowo: olej do smażenia, cukier puder do posypania
Instrukcje
- Zaczynamy od przygotowania rozczynu: drożdże rozetrzyj w misce z łyżką cukru, aż powstanie mokra papka, dodaj połowę ciepłego mleka oraz łyżkę mąki. Wymieszaj i zostaw na 10min do wyrośnięcia.
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz resztę mleka i mieszamy do połączenia się składników.
- Na koniec dodajemy jajko oraz sól i dokładnie łączymy ze sobą składniki za pomocą łyżki. Dorzucamy jabłka pokrojone w drobną kostkę, wmieszujemy i zostawiamy ciasto pod przykryciem aż podwoi swoją objętość (30-60min).
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (nie za dużo, nie za mało, tak z 3mm), smażymy racuchy po 2,5-3 min z każdej strony.
- Usmażone odsączamy na ręczniku kuchennym, posypujemy cukrem pudrem i przestajemy liczyć kalorie 😉
© 2024 Copyright Better Be Tasty