Najlepszy gulasz wołowy, to oczywiście taki, gdzie duże kawałki mięsa rozpływają się w ustach. By uzyskać taki efekt, musimy dusić mięso 2-3 godziny. Do tego przyprawy, świeże zioła i oczywiście składniki płynne: bulion i wino, dzięki którym mięso pozostanie nadal soczyste.
Gulasz to taka idealna potrawa, gdy za oknem szaro, zimno a żołądek prosi o rozgrzanie. Poniższy przepis zawiera także papryczki piri piri, które super podkręcają ostrość. Całość świetnie smakuje z ziemniaczanym puree i lampką czerwonego wina 😉
Gulasz można też przygotować na kuchence, pamiętajcie tylko, by dusić go na niewielkim ogniu, żeby się nie przypalił.
Składniki
- 500 g mięsa wołowego (np. z pieczeni)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml czerwonego wina
- 20 ml sosu sojowego
- 100 ml passaty pomidorowej
- 200 ml bulionu
- przyprawy: słodka papryka w proszku, pieprz, sól, 3 liście laurowe, gałązka świeżego rozmarynu, *suszone papryczki piri piri
- smalec do smażenia
Instrukcje
- W garnku rozpuszczamy 2 łyżki smalcu, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz posiekany czosnek.
- Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w duże kawałki, doprawiamy pieprzem i wrzucamy do garnka.
- Dorzucamy liście laurowe, płaską łyżeczkę soli, łyżeczkę słodkiej papryki i dwie małe, suszone papryczki piri piri jeśli lubicie ostrzejsze smaki. Przesmażamy, aż mięso nie będzie czerwone. Dolewamy wino, sos sojowy, chochelkę bulionu i pasatę pomidorową.
- Garnek wkładamy do piekarnika i dusimy przez 1h w 200C. Następnie dolewamy resztę bulionu i dusimy kolejną godzinę. Po tym czasie gulasz powinien być miękki, jednak czasami może potrzebować dodatkowych 20-30 minut.
© 2024 Copyright Better Be Tasty