Grecja od dawna jest na mojej liście krajów do odwiedzenia i nie chodzi tu o starożytną architekturę, Santorini czy lazurową wodę, chodzi oczywiście o jedzenie! Dlatego dziś na bloga wjeżdża jedna z wariacji musaki!
Musakę można zrobić na wiele wersji, ja lubię tą z ziemniakami na dolnej warstwie. Jest trochę zabawy przy przygotowaniu, ale tak to już jest z różnego rodzaju zapiekankami. Zdecydowanie warto się podjąć przygotowania, bo jest to danie sycące, podzielne i po prostu przepyszne. Do tego lekkie tzatziki, zimne wino i można się poczuć jak na wakacjach 😉
Z poniższego przepisu wychodzą 4 porcje.
Składniki
- 350 g mięsa mielonego wołowego
- 500 g passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- jeden duży bakłażan
- 5 średnich ziemniaków
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 0,5 l mleka
- ser dojrzewający typu grana padano (około 2-3 łyżek)
- przyprawy: sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa, słodka i ostra papryka, oregano, zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
- olej
Instrukcje
- Na początek obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut. Ziemniaki mają być lekko miękkie (później będą się jeszcze piec).
- Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, dodajemy posiekany czosnek a następnie mieloną wołowinę. Smażymy kilka minut, dodajemy przyprawy: łyżeczkę ziół prowansalskich, oregano, słodkiej i ostrej papryki, dużą szczyptę soli i świeży pieprz. Dolewamy passatę i smażymy na małym ogniu około 30 minut, aż sos się zredukuje.
- Bakłażana myjemy, kroimy na około centymetrowe plastry, każdy obsypujemy solą i zostawiamy na kilka minut. Następnie wypłukujemy sól pod bieżącą wodą i za pomocą ręcznika kuchennego osuszamy bakłażany. Na patelni (może być też grillowa) rozgrzewamy oliwę z oliwek i układamy plastry bakłażana. Smażymy z każdej strony, aż się ładnie przypieką.
- Aby przygotować beszamel, w rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką, by pozbyć się grudek. Dolewamy mleko i na niewielkim ogniu gotujemy sos, doprawiamy dużą szczyptą soli i pieprzu oraz gałką muszkatołową. Spróbujcie czy wam pasuje, może się okazać, że będziecie chcieli jeszcze dosolić 😉 Gdy sos zacznie gęstnieć, ściągamy z kuchenki. Dodajemy łyżkę tartego grana padano i mieszamy.
- Formę żaroodporną smarujemy olejem lub oliwą z oliwek. Ziemniaki kroimy w grubsze plastry i układamy na dno formy. Kolejno, nakładamy warstwę mięsa. Na górę układamy upieczone plastry bakłażana. Zalewamy całość beszamelem i pozostałością tartego sera.
- Zapiekamy w 190C przez około 25 minut, aż górna warstwa będzie ładnie przypieczona.
© 2024 Copyright Better Be Tasty