Zanim rzucę się w wir świątecznego pieczenia (ależ nie mogę się doczekać!), to jeszcze trochę trzeba w kuchni poeksperymentować. Mam dla was kolejny przepis na danie makaronowe i kolejny raz nie mogę się przestać zachwycać brukselką (zobacz także pieczona brukselka z jabłkiem). Od kiedy pokochałam tę małą kapustkę, to coraz częściej mam ochotę ją dodawać do różnych potraw. I tak o to postanowiłam dorzucić ją do makaronu, do tego trochę mięska no i efekt był taki, że uszy mi się trzęsły nad talerzem. Najbardziej pracochłonne jest duszenie wołowiny, jednak jeśli macie mniej czasu, to możecie zawsze wymienić ją na boczek. Będzie równie pysznie!
Składniki
- 250 g makaronu (np. casarecce)
- 250 g wołowiny (np. szponder)
- 300 g brukselki
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól, słodka papryka, kurkuma, cukier
- oliwa z oliwek oraz olej
- czarny sezam
Instrukcje
- Wołowinę kroimy na małe kawałki, doprawiamy pieprzem i posiekanym czosnkiem, zalewamy czterema łyżkami oliwy i odkładamy na pół godziny do lodówki.
- Do rondla wlewamy trochę oleju i pod przykryciem dusimy wołowinę. Co jakiś czas dolewamy 1/4 szklanki wody i dalej dusimy. Po mniej więcej godzinie mięso powinno być już miękkie, ale możliwe, że czas duszenia wydłuży się do 1,5h.
- Makaron gotujemy al dente, według instrukcji na opakowaniu.
- Brukselkę myjemy i część kroimy w prążki, a część na ćwiartki.
- Roztapiamy masło na patelni i dodajemy brukselkę. Podsmażamy około 5 minut, aż zacznie mieć złotawy kolor. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru. Na koniec dodajmy śmietanę i mieszamy do połączenia się składników.
- Ugotowany makaron mieszamy w misce z wołowiną (wraz z sosem, który się wytworzył) i brukselką. Dodatkowo dodajemy dwie szczypty kurkumy.
- Całość posypujemy sezamem.
© 2024 Copyright Better Be Tasty
Składniki
- 250 g makaronu (np. casarecce)
- 250 g wołowiny (np. szponder)
- 300 g brukselki
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól, słodka papryka, kurkuma, cukier
- oliwa z oliwek oraz olej
- czarny sezam
Instrukcje
- Wołowinę kroimy na małe kawałki, doprawiamy pieprzem i posiekanym czosnkiem, zalewamy czterema łyżkami oliwy i odkładamy na pół godziny do lodówki.
- Do rondla wlewamy trochę oleju i pod przykryciem dusimy wołowinę. Co jakiś czas dolewamy 1/4 szklanki wody i dalej dusimy. Po mniej więcej godzinie mięso powinno być już miękkie, ale możliwe, że czas duszenia wydłuży się do 1,5h.
- Makaron gotujemy al dente, według instrukcji na opakowaniu.
- Brukselkę myjemy i część kroimy w prążki, a część na ćwiartki.
- Roztapiamy masło na patelni i dodajemy brukselkę. Podsmażamy około 5 minut, aż zacznie mieć złotawy kolor. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru. Na koniec dodajmy śmietanę i mieszamy do połączenia się składników.
- Ugotowany makaron mieszamy w misce z wołowiną (wraz z sosem, który się wytworzył) i brukselką. Dodatkowo dodajemy dwie szczypty kurkumy.
- Całość posypujemy sezamem.
© 2024 Copyright Better Be Tasty