Zdaję sobie sprawę, że nie każdy lubi stać przez pół dnia w kuchni. Dlatego dziś chciałam się podzielić tym ekspresowym przepisem na makaron z cukinią w maślanym sosie, który robi się dosłownie 15 minut.
Nie wiem jaki macie stosunek do cukinii, ale dla mnie to warzywo jest po prostu zbyt mało wyraziste. Dlatego staram się zawsze wykombinować jakiś dodatek, który ją zdominuje. Mogą być to ostre przyprawy albo tak jak w tym przepisie, skórka z cytryny. Spróbujcie koniecznie, bo ten makaron z cukinią smakuje lepiej niż wygląda! A z poniższego przepisu wyczarujecie dwie duże porcje.
Składniki
- 1 nieduża cukinia
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka tartej skórki z cytryny
- 70 g masła
- garść posiekanego koperku i cebuli dymki
- 200 g makaronu penne
- ser grana padano
- sól, pieprz
Instrukcje
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzewamy połowę masła (35g), dodajemy posiekany czosnek. Następnie dodajemy, pokrojoną w średnią kostkę, cukinię. Mieszamy i smażymy około 5 minut.
- Dodajemy startą skórkę z cytryny, posiekany koperek i cebulę dymkę oraz resztę masła. Doprawiamy dużą szczyptą soli oraz świeżym pieprzem.
- Ugotowany makaron przekładamy na patelnię i dokładnie mieszamy, aby obtoczył się w tym maślanym sosie.
- Podajemy z kawałkami twardego dojrzałego sera np. grana padano.
© 2024 Copyright Better Be Tasty