makarony z mięsem

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Wierzę, że jak wreszcie udam się na dłuższy wyjazd do Włoch, to wrócę z 5kg nadbagażem… własnego ciała. Jednak zanim to nastąpi, w domowych warunkach próbuję czasami wykrzesać odrobinę włoskich smaków. I tak między innymi powstał przepis na makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami w śmietanowym sosie. 

Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale uważam, że są takie składniki, które wręcz skazane są na wzajemną obecność. Bo czyż połączenie szpinaku i suszonych pomidorów nie jest genialne? I do tego jeszcze kremowy sos! To wszystko w przepisie poniżej. Oczywiście możecie użyć innego rodzaju makaronu niż farfalle, np. penne, jednak nie ukrywam, że mam słabość do kokardek.

Dajcie znać jakie są wasze ulubione połączenia składników. Może mnie zainspirujecie i zrodzi się w mojej głowie jakiś nowy przepis.

makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

SKŁADNIKI (3 porcje)

  • 300g makaronu typu farfalle
  • jedna nieduża pojedyncza pierś z kurczaka 
  • 120g szpinaku baby
  • 12 sztuk suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g śmietany 18%
  • sól, pieprz 
  • 3 łyżki oleju
  • parmezan lub grana padano do posypania
 
  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Czosnek siekamy drobno, a suszone pomidory kroimy w drobne paski. Następnie posmażamy na oleju przez chwilę.
  3. Dodajemy kurczaka pokrojonego również w paski, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
  4. Gdy nie będzie już widać surowego mięsa, dorzucamy szpinak i dusimy pod przykryciem, aż do zwiędnięcia.
  5. Na koniec dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Możemy również dodać łyżkę tartego parmezanu, jeśli lubicie nieco bardziej serowy sos.
  6. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajcie kilka łyżek wody.
  7. Do patelni wrzucamy ugotowany makaron i dokładnie łączymy z sosem.
  8. Przekładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.