Nie przepadam za słodkimi śniadaniami, ale jeśli już mam sobie jakieś zrobić, to musi być z przytupem! Chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami zdecydowanie wpisują się w to założenie. Na dodatek trzeba im przyznać, że są niezwykle fotogeniczne. I oczywiście gofry polecają się także na deser. Poniższy przepis zaspokoi dwie głodne osoby, więc można od razu rozważyć zrobienie podwójnej porcji!
A wy jakie śniadania preferujecie – na słodko czy na słono?
Składniki
ciasto:
- 150 g mąki pszennej (np. tortowej)
- 1 jajko
- 250 ml mleka
- 50 g masła
- szczypta soli
- 40 g cukru pudru
- małe opakowanie cukru wanilinowego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pozostałe:
- 200 ml schłodzonej śmietany 30% lub 36%
- łyżka cukru pudru
- dwie garści truskawek (lub innych owoców)
Instrukcje
- Masło rozpuszczamy w rondelku.
- Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól oraz cukier puder i cukier wanilinowy. Dolewamy przestudzone masło i miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
- Na pierwsze smażenie gofrów możecie natłuścić gofrownicę olejem, żeby ciasto nie przywarło. Gofry pieczemy około 6 minut (w zależności od mocy waszych gofrownic).
- W międzyczasie przygotowujemy bitą śmietanę: kremówkę ubijamy na sztywno i pod koniec dodajemy odrobinę cukru pudru.
- Chrupiące gofry podajemy z bitą śmietaną i ulubionymi owocami.
© 2024 Copyright Better Be Tasty