Słodycze słodyczami, ale czasami są takie dni kiedy to „coś słodkiego” musi zawierać czekoladę. Też tak macie? Te czekoladowe ciasteczka idealnie wpasowują się w czekoladowe zachcianki. Są miękkie nie tylko po upieczeniu, ale także na następny dzień. Trochę przypominają gorące brownie i jeszcze ta płynna czekolada w środku. Cukrzyca murowana. Nutella i orzechy nadają lekko orzechowy posmak, co już w ogóle uważam za genialne połączenie. Powiem szczerze, że robiłam te ciastka już trzy razy, za każdym razem dałam mniej cukru, a one wciąż były słodkie. Chyba taki ich urok. Ostatecznie cukier zredukowałam do 70 g. Przynajmniej wiem, że takie jedno ciastko spokojnie zaspokoi moją ochotę na słodkości, a reszta kusicieli może sobie leżeć spokojnie w pudełku.
czekoladowe ciasteczka z nutellą
SKŁADNIKI (około 20 sztuk)
- 220 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 70 g cukru trzcinowego
- 30 g kakao
- 90 g miękkiego masła
- 5 sztuk suszonych moreli
- 3 łyżki Nutelli
- 100 g posiekanej czekolady mlecznej lub gorzkiej
- garść orzechów laskowych
- szczypta soli
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Piekarnik nastawiamy na 180C.
- Na blachę wykładamy orzechy laskowe i prażymy w piekarniku przez 5-7 minut.
- Gorące orzechy przekładamy do ściereczki i pocieramy, w celu pozbycia się łupinek. Następnie siekamy na mniejsze kawałki.
- Masło ucieramy z cukrem i następnie dodajemy jajka.
- Do masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę z kakao oraz sodę i szczyptę soli. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Na koniec dorzucamy posiekaną czekoladę i orzechy i krótko mieszamy.
- Ciasto wkładamy do lodówki na około 20 minut. (Wskazówka: w tym momencie możecie umyć trochę naczyń).
- Temperaturę w piekarniku obniżamy do 160C.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą łyżki do lodów lub zwykłej łyżki, nakładamy ciasto wielkości orzecha włoskiego w dość sporych odstępach.
- Pieczemy 10 minut. Ciastka zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie, dlatego najlepiej chwilę odczekać i dopiero przełożyć je na kratkę do całkowitego ostudzenia.