ciasteczka wypieki

Czekoladowe ciasteczka z nutellą

Słodycze słodyczami, ale czasami są takie dni kiedy to „coś słodkiego” musi zawierać czekoladę. Też tak macie? Te czekoladowe ciasteczka idealnie wpasowują się w czekoladowe zachcianki. Są miękkie nie tylko po upieczeniu, ale także na następny dzień. Trochę przypominają gorące brownie i jeszcze ta płynna czekolada w środku. Cukrzyca murowana. Nutella i orzechy nadają lekko orzechowy posmak, co już  w ogóle uważam za genialne połączenie. Powiem szczerze, że robiłam te ciastka już trzy razy, za każdym razem dałam mniej cukru, a one wciąż były słodkie. Chyba taki ich urok. Ostatecznie cukier zredukowałam do 70 g. Przynajmniej wiem, że takie jedno ciastko spokojnie zaspokoi moją ochotę na słodkości, a reszta kusicieli może sobie leżeć spokojnie w pudełku.

czekoladowe ciasteczka z nutellą

SKŁADNIKI (około 20 sztuk)

  • 220 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 30 g kakao
  • 90 g miękkiego masła
  • 5 sztuk suszonych moreli
  • 3 łyżki Nutelli
  • 100 g posiekanej czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • garść orzechów laskowych
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
 
  1. Piekarnik nastawiamy na 180C.
  2. Na blachę wykładamy orzechy laskowe i prażymy w piekarniku przez 5-7 minut.
  3. Gorące orzechy przekładamy do ściereczki i pocieramy, w celu pozbycia się łupinek. Następnie siekamy na mniejsze kawałki.
  4. Masło ucieramy z cukrem i następnie dodajemy jajka. 
  5. Do masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę z kakao oraz sodę i szczyptę soli. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Na koniec dorzucamy posiekaną czekoladę i orzechy i krótko mieszamy.
  6. Ciasto wkładamy do lodówki na około 20 minut. (Wskazówka: w tym momencie możecie umyć trochę naczyń).
  7. Temperaturę w piekarniku obniżamy do 160C.
  8. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą łyżki do lodów lub zwykłej łyżki, nakładamy ciasto wielkości orzecha włoskiego w dość sporych odstępach.
  9. Pieczemy 10 minut. Ciastka zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie, dlatego najlepiej chwilę odczekać i dopiero przełożyć je na kratkę do całkowitego ostudzenia.