Cherry pie, blueberry pie, apple pie… jednym słowem, nie ma bardziej amerykańskiego ciasta. Wiśniowy placek (u mnie czereśniowy) kojarzy mi się przede wszystkim z Twin Peaks i agentem Cooperem, który był fanem nie tylko kawy, ale i ciasta. Ba, nawet już jest kompilacja na youtube ze wszystkimi urywkami kawowo-ciastkowymi. Tak się złożyło, że w Krakowie pogoda przypomina właśnie tą serialową – jest deszczowo i pochmurnie. A w taki dzień nic tak nie pomaga, jak kawałek jeszcze lekko ciepłego ciasta.
Prawda jest taka, że do poniższego przepisu możecie wypróbować także inne nadzienia. U mnie chyba na pierwszy ogień pójdą jagody, w końcu sezon się zaczyna!
Składniki
Na ciasto:
- 360 g mąki pszennej
- 180 g zimnego masła
- 2 jajka
- 4 płaskie łyżki cukru
- łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- łyżeczka wody
Nadzienie:
- 1 kg wydrylowanych czereśni
- 100 g cukru
- sok z cytryny
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1 rozbełtane jajko i cukier kryształ/trzcinowy do posypania
Instrukcje
- Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz masło pokrojone w drobną kostkę, następnie zagniatamy całość lub siekamy za pomocą noża. Robimy dołek na środku i dodajemy jajka, dalej zagniatamy. Na koniec dodajemy wodę i sól. Łączymy do uzyskania jednolitego ciasta.
- Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
- Wydrylowane czereśnie przekładamy do garnka lub głęboką patelnię i podsmażamy przez około 20-30 minut aż zmiękną i puszczą sok
- Dodajemy cukier (można dodawać stopniowo i sprawdzać czy przypadkiem nie osiągnęliście już pożądanego stopnia słodkości). Dodajemy również sok z jednej cytryny.
- Odlewamy do garnuszka pół chochelki soku spod czereśni i łączymy ze skrobią ziemniaczaną, aż nie będzie żadnych grudek mąki.
- Wlewamy zalewajkę do czereśni i mieszamy. (Ważne: jak było mało soku, to można od razu ściągnąć garnek z kuchenki, bo nadzienie szybko się zagęści. Jeśli masa jest nadal rzadka, można pogotować 1-2 minuty, powinno zgęstnieć. Jeśli jednak dalej jest zbyt płynna, ponownie odlejcie trochę soku i pomieszajcie z jeszcze jedną łyżką mąki ziemniaczanej. Finalnie masa powinna być zbita i kleista, niczym gęsty budyń.)
- Wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na 2 części. Pierwszą rozwałkowujemy i przenosimy na formę do pieczenia. Przekładamy na ciasto przestudzoną masę czereśniową, wygładzamy łyżką.
- Następnie rozwałkowujemy drugą część ciasta i przykrywamy formę. Należy dobrze zlepić brzegi ze sobą. Z resztek ciasta można upleść warkocze lub możecie zrobić jakieś inne dekoracje. Ciasto pędzlujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy garścią cukru. Robimy kilka nacięć na środku ciasta.
- Pieczemy 45 minut w 180C.
- Ciasto należy pozostawić do ostygnięcia (no, ewentualnie możecie się do niego dobrać jak jeszcze będzie lekko ciepłe).
© 2024 Copyright Better Be Tasty
zagęszczona masa czereśniowa