inne pyszności śniadania

Chrupiąca granola

Powiem szczerze, że taki słoik domowej granoli jest genialnym rozwiązaniem jeśli chcecie zjeść lekkie śniadanie lub też popołudniową przekąskę na przykład w formie jogurtu z dodatkiem granoli. Co więcej, taka domowa granola nie zawiera konserwantów i co najważniejsze robicie ją ze składnikami, które lubicie (nie musicie się obawiać, że na dnie opakowania zostaną same rodzynki). Dodatkowo, taki słoik jest też świetnym pomysłem na prezent.

Jakiś czas temu próbowałam ograniczyć jedzenie pieczywa i wówczas na potęgę (aka prawie na każde śniadanie) jadłam jogurt naturalny z owocami i właśnie z garścią granoli. Teraz znów zamierzam powrócić do tego nawyku, zwłaszcza, że mamy lato i mnóstwo smacznych owoców do wyboru.

Chrupiąca granola

Składniki

  • 3 pełne szklanki płatków owsianych góskich
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść migdałów
  • 1 garść orzechów laskowych
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 20 g słonecznika
  • garść żurawiny lub rodzynek
  • garść suszonej moreli/fig/daktyli
  • 5-6 łyżek miodu
  • 1 duże jabłko (odmiana dobra do rozprażania)

Sposób przygotowania

  1. Jabłko obieramy, wydrążamy środek i kroimy w drobną kostkę. Do rondelka wlewamy odrominę wody i wrzucamy jabłko. Prażymy około 10 minut, aż jałbko się rozpraży. Następnie blendujemy.
  2. Do miski wsypujemy płatki owsiane, posiekane orzechy, migdały, kokos i słonecznik. Dodajemy miód oraz zblendowane jabłko. Wszystko dokłanie mieszamy.
  3. Na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy granolę i pieczemy w 175C przez około 30 minut. Najlepiej w trakcie pieczenia przemieszać granolę 2-3 razy.
  4. Dopiero do upieczonej granoli dodajemy żurawinę/rodzynki, pokrojone w kostkę morele lub inne suszone owoce.
  5. Przestudzoną granolę przekładamy do słoików.
https://betterbetasty.pl/chrupiaca-granola/