Indyjskie chlebki naan – pyszne w wersji z oliwą i ziołami, doskonałe do curry, idealne do wyjadania hummusu czy innych dipów.
Czasami przychodzi mi smak na jakieś wrapo-podpłomyki. Ale za każdym razem gdy widzę te gotowe produkty na sklepowych półkach, zapakowane w foliową paczkę, to wręcz mnie odrzuca na kilka metrów… czy to tortilla czy taco czy pita. I wtedy wchodzę ja, cała na biało (od mąki) i zaczynam szaleć w kuchni robiąc domowe wersje wyżej wspomnianych chlebków. Bo czy jest coś lepszego niż świeży, ciepły gluten?
Składniki
Clebki naan:
- 125 ml letniej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 350 g mąki pszennej
- 100 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
- łyżeczka czosnku granulowanego
Dodatkowo:
- 60 g czerwonej soczewicy
- 250 ml wody
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka harrisy
Do podania:
- jogurt grecki
- warzywa: cebula, rzodkiewka, szczypiorek, papryka
- oliwa z oliwek
Instrukcje
Soczewica z harissą:
- Do rondla wlewamy 2 łyżki oleju, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, krótko podsmażamy. Dodajemy soczewicę i zalewamy wodą. Doprawiamy solą i gotujemy aż soczewica zmięknie (u mnie trwało to około 10 minut). Na koniec dodajemy łyżkę harrisy, dokładnie mieszamy i gotowe.
Naan:
- Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru, dodaj ciepłą wodę, wymieszać i zostawić na 15 minut.
- Do miski przesiać mąkę, dodać jogurt, olej, wyrośnięte drożdże i wyrobić. Dodać szczyptę soli i czosnek granulowany. Ponownie wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto, które następnie przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 1,5h do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (uderzamy w nie pięścią), dzielimy na równe kawałki – ok 50-60g. Każdy zwijamy w kulkę i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm.
- Na gorącą patelnię układamy 1-2 placki i pieczemy z każdej strony około 2-3 minuty. Będzie można zaobserwować charakterystyczne bąble i czasami urooosną jak szalone, ale potem opadną.
Podanie:
- Na chlebkach robimy kleks z jogurtu greckiego, dajemy łyżkę pasty z soczewicy i dekorujemy świeżymi warzywami.
- Chlebki też można zajadać same z oliwą lub różnymi dipami/humusem.
© 2024 Copyright Better Be Tasty
