Z jednej strony takie domowe batoniki musli są super zdrowe i jest to bomba witamin zawartych w orzechach i nasionach, a z drugiej zwykle na jednym batoniku się nie kończy 😀 Niemniej jednak przepis jest bardzo prosty i szybki oraz stanowi pożywną przekąskę – w sam raz na te wycieczki po mieszkaniu w dobie pandemii.
Składniki
- 1 jajko
- 25 g masła
- 60 ml mleka
- 20 ml wody
- 3 łyżki miodu
- 80 g płatków owsianych instant (te drobne)
- 30 g płatków orkiszowych pełnoziarnistych
- 30 g nerkowców
- 30 g orzechów włoskich
- 30 g suszonej żurawiny
- 30 g rodzynek
- 30 g słonecznika
- 30 g pestek dyni
- 20 g wiórków kokosowych
- 6 sztuk daktyli
- szczypta soli
- opcjonalnie 15 g gorzkiej czekolady do dekoracji
Instrukcje
- W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko, wodę i miód. Mieszamy aż się wszystko połączy.
- Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki: płatki, orzechy, bakalie, nasiona i szczyptę soli. Dodajemy rozbełtane jajko i mieszamy.
- Następnie dodajemy zawartość rondelka i wszystko dokładnie łączymy.
- Na formę (20×25) wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy masę i dokładnie dociskamy za pomocą łyżki.
- Pieczemy około 30 minut w 160C.
- Po upieczeniu możecie dodatkowo zrobić esy-floresy z roztopionej gorzkiej czekolady.
- Przestudzone ciacho można włożyć do lodówki, by czekolada szybciej stężała.
- Upieczone musli muszą całkowicie ostygnąć zanim zabierzecie się za krojenie.
© 2024 Copyright Better Be Tasty