Ciastka z fusami z kawy? Brzmi dość abstrakcyjnie, ale smak może was mocno zaskoczyć. Pachną i smakują kawą! Także zachowajcie kiedyś fusy z kawiarki czy aeropressu i wypróbujcie ten przepis.
Moja babcia używała fusów z kawy jako nawozu do kwiatków, w kosmetyce fusy z kawy używa się między innymi do peelingu, a w kuchni? Postanowiłam przeprowadzić kolejny ekspertyment, sprawdzając co się stanie, gdy dodam fusy z kawy do ciastek. Zaskoczył mnie już sam kawowy zapach, I skromnie przyznam, że dawno mi tak ciastka nie smakowały.
Zrobiłam 16 ciastek a resztę ciasta zawinęłam folią spożywczą i zamroziłam, będą idealne na czarną godzinę 😉
Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 130 g cukru kryształu
- 150 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 70 g posiekanej czekolady
- 50 g fusów z kawy
Instrukcje
Wskazówka: Fusy z kawy należy przesuszyć (na talerzyku lub w piekarniku), ale jeśli są wilgotne, to z tych 350 g mąki zabierzcie dwie łyżki i pomieszajcie z fusami. Zrobią się wtedy sypkie 🙂
Ciastka:
- Masło pokrój w kostkę i rozpuść w rondlu. Odłóż na bok do ostygnięcia. Ważne, by masło z powrotem miało mniej więcej temperaturę pokojową, ale wciąż było płynne.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj.
- Do ostudzonego masła dodaj cukry i miksuj przez około 3 minuty. Dodaj wanilię i jajko. Zmiksuj dokładnie, dodaj kolejne jajko i ponownie zmiksuj, aż masa będzie puszysta i jasno kremowa.
- Dodaj mąkę do masy i zmiksuj do połączenia się składników.
- Kolejno dodaj fusy z kawy oraz posiekaną czekoladę i pomieszaj za pomocą szpatułki.
- Piekarnik nagrzej na 180C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto formuj w kulki o wielkości moreli i układaj w dużym odstępie od siebie, bo ciasto się rozleje podczas pieczenia. Piecz 15 minut.
© 2024 Copyright Better Be Tasty