By przełamać falę tych pysznych ciast, stwierdziłam, że trzeba zrobić coś wytrawnego, prostego i najlepiej wiosennego. Szybki przegląd lodówki i bam, mamy to! Zrobiłam tartę rustykalną, która jest świetna na lunch, na kolacje, na zimno i na ciepło.
I będąc z wami szczera, spodziewałam się dobrego efektu, a wyszło jeszcze smaczniej niż oczekiwałam! Cebula się lekko skarmelizowała, więc tarta miała odrobinę słodyczy, por oczywiście niezwykle aromatyczny i dominujący, feta daje słonawy posmak a do tego wiosenny szczypiorek i kruche, maślane ciasto. Magia!
Składniki
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 duże jajko
- szczypta soli
Farsz:
- 2 małe pory lub jeden gigant
- 1 duża cebula
- łyżka masła
- około 70 g sera feta
- pieprz, sól
- olej
- szczypiorek
- * jajko do pomalowania ciasta
Instrukcje
Farsz:
- Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju i podsmażamy cebulę pokrojoną w pióra. Jak cebula się zeszkli, dorzucamy pokrojonego pora w prążki. Dodajemy dużą łyżkę masła, doprawiamy szczyptą soli oraz świeżym pieprzem i dusimy pod przykryciem około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Ciasto:
- Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i zarabiamy. Dodajemy jajko i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto aż połączą się wszystkie składniki.
- Ciasto będzie trochę lepkie, ale nie dodawajcie więcej mąki. Ciasto uformujcie w kulę lub prostokąt, zawińcie folią spożywczą i włóżcie do lodówki na minimum godzinę.
- Ciasto wyciągamy z lodówki. Dajemy mu się ogrzać przez około 20 minut. Następnie stolnicę posypujemy mąką, wykładamy ciasto. Ciasto również oprószamy mąką i zabieramy się za wałkowanie – celem jest coś na kształt okręgu.
- Rozwałkowane ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na środek nakładamy farsz i kruszymy na górę fetę. Boki ciasta zawijamy (jak na zdjęciu). Jeśli chcecie możecie dodatkowo pomalować ciasto rozbełtanym jajkiem lub białkiem lub żółtkiem.
- Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180C i pieczemy 40-45 minut.
- Efekt finalny posypujemy świeżym szczypiorkiem.
© 2024 Copyright Better Be Tasty