Dobre 10 lat temu byłam na urodzinach koleżanki (hej Kasia!), gdzie pierwszy raz spróbowałam tarty z kiszoną kapustą. To było tak pyszne, że wiedziałam, że muszę wykraść przepis 😉 Przepis oczywiście dostałam, ale zdążyłam go zgubić pięć razy 😀 Szkoda by jednak przez moje wtrynianie rzeczy gdzie popadnie, głos o takiej pysznej tarcie zaginął. Nie pamiętam, czy były tam suszone grzyby, czy był boczek, ale teraz już to nieważne. Ważne żebyście zrobili ten quiche, bo naprawdę warto!
Ostatnio uczyniłam ten quiche na wigilijną posiadówkę z przyjaciółmi, zostały tylko okruszki. I oczywiście nadal mi głupio jak ktoś mnie wychwala pod niebiosa, od tej ilości komplementów, serduszko topiło mi się jak lody przy 40C upale. Bardzo mi przypadł do gustu opis, ze ta tarta, to pierogi, krokiety i bigos w jednym 😀
W poniższej wersji dodałam trochę boczku, ale oczywiście możecie dać więcej grzybów, cebuli i mieć bezmięsną wersje 🙂
Składniki
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 160 g zimnego masła
- 1 jajko
- łyżka kwaśnej śmietany 18%
- sól
Farsz:
- 450 g kiszonej kapusty
- 3 suszone borowiki
- 15- 20 dag boczku
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
Zalewajka:
- 3 jajka
- 100 ml kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz
Instrukcje
- Składniki na ciasto zarobić na stolnicy aż powstanie gładka masa. Ciasto zawinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1h.
- Borowiki wkładamy do rondelka, zalewamy około 125 ml wody i gotujemy kilka minut aż zmiękną.
- Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, jak wytopi się trochę tłuszczu, dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, można też dodać z 2 łyżki oleju i smażymy dalej, aż cebula zmięknie.
- Kapustę kiszoną przeciskamy przez sito, by pozbyć się nadmiaru soku. Kapustę można dodatkowo pokroić, żeby potem lepiej się jadło 😉
- Tak posiekaną kapustę dodajemy na patelnię, smażymy około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec kroimy suszone grzyby w kostkę i dodajemy na patelnię. Wody spod grzybów nie wylewajcie! Dodajcie ją do farszu, ale najlepiej przecedźcie ją przez drobne sitko. Farsz należy doprawić solą i pieprzem, według waszych smaków 🙂
- Formę smarujemy masłem, można delikatnie oprószyć kaszą manną. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy, wyrównujemy brzegi.
- Przekładamy farsz. Całość zalewamy zalewajką z 3 roztrzepanych jaj i śmietany. Zalewajkę też można delikatnie doprawić.
- Pieczemy w 180C przez około 50 minut, aż złapie ładny kolor.