dania główne tarty wytrawne i quiche

Quiche z kiszoną kapustą

Dobre 10 lat temu byłam na urodzinach koleżanki (hej Kasia!), gdzie pierwszy raz spróbowałam tarty z kiszoną kapustą. To było tak pyszne, że wiedziałam, że muszę wykraść przepis 😉 Przepis oczywiście dostałam, ale zdążyłam go zgubić pięć razy 😀 Szkoda by jednak przez moje wtrynianie rzeczy gdzie popadnie, głos o takiej pysznej tarcie zaginął. Nie pamiętam, czy były tam suszone grzyby, czy był boczek, ale teraz już to nieważne. Ważne żebyście zrobili ten quiche, bo naprawdę warto!

Ostatnio uczyniłam ten quiche na wigilijną posiadówkę z przyjaciółmi, zostały tylko okruszki. I oczywiście nadal mi głupio jak ktoś mnie wychwala pod niebiosa, od tej ilości komplementów, serduszko topiło mi się jak lody przy 40C upale. Bardzo mi przypadł do gustu opis, ze ta tarta, to pierogi, krokiety i bigos w jednym 😀

W poniższej wersji dodałam trochę boczku, ale oczywiście możecie dać więcej grzybów, cebuli i mieć bezmięsną wersje 🙂