Przyznam, że bardzo lubię wszelkiego rodzaju potrawki i gulasze, najlepiej z dużą ilością warzyw. Wszystko człowiek wrzuci do jednego gara i się samo robi i dodatkowo następuje cudowne rozmnożenie i jedzenia starczy na trzy dni 😀
W sezonie zimowo/wiosennym wolę pomidory z puszki niż te co leżą na sklepowych półkach i smakiem w ogóle nie przypominają pomidorów. W swoich zapasach znalazłam ostatnio puszkę żółtych pomidorów i stwierdziłam, że pasuje zrobić z nimi coś pysznego. Przez głowę przechodziły różne pomysły – może makaron, może potrawka z ciecierzycą (niestety jej nie miałam), a ostatecznie padło na proste danie z warzywami i mieloną wołowiną. Może i zaskoczy was połączenie ziemniaków z ryżem, ale nie ma co się bać, potraktujcie to po prostu jako comfort food 😉
Składniki
- 250 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 1 duża marchewka
- 3 średnie młode ziemniaki
- puszka żółtych pomidorów albo 4 świeże
- 2 garście zielonej fasolki szparagowej (ja użyłam mrożonej)
- sól, pieprz, ostra papryka, dwa liście laurowe
- olej do smażenia
- ryż basmati/jaśminowy
Instrukcje
- Na patelni rozgrzewamy około 5 łyżek oleju i wrzucamy mięso oraz posiekaną cebulę.
- Doprawiamy dużą szczyptą soli, pieprzu i ostrej papryki.
- Pomidory przekrawamy na mniejsze kawałki i dodajemy na patelnie. Dorzucamy również liście laurowe.
- Ziemniaki myjemy i kroimy w większą kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki. I wrzucamy wszystko na patelnię.
- Dusimy pod przykryciem około 20 minut. Jak ziemniaki i marchewka będą już prawie miękkie, to dorzucamy fasolkę szparagową i dusimy jeszcze 5 minut.
- Gotową potrawkę podajemy z ryżem.