dania główne

Pieczone młode ziemniaki ze szparagami

Uwielbiam ten okres kiedy zaczynają się nowalijki a z każdym kolejnym tygodniem pojawiają się kolejne owoce, warzywa i kwiaty. Moje oczy kupiłyby wszystko na targu! Póki jeszcze sezon się nie skończył, to sięgnijcie po zielone szparagi. Polecają się na śniadania a także do makaronów, kasz, ryżu czy ziemniaków. Dziś przepis na szparagi w towarzystwie króla polskiej kuchni – pana ziemniaka. Pieczone ziemniaki ze szparagami to doskonała potrawa do podania zarówno z mięsem jak i na przykład sadzonym jajkiem.

Jak przechowywać zakupione szparagi? Do garnuszka wlejcie trochę wody, włóżcie do niego pęk szparagów i najlepiej włóżcie do ciemnego miejsca np. do szafki. Dłużej zachowają świeżość 🙂

pieczone młode ziemniaki z zielonymi szparagami