Uwielbiam ten okres kiedy zaczynają się nowalijki a z każdym kolejnym tygodniem pojawiają się kolejne owoce, warzywa i kwiaty. Moje oczy kupiłyby wszystko na targu! Póki jeszcze sezon się nie skończył, to sięgnijcie po zielone szparagi. Polecają się na śniadania a także do makaronów, kasz, ryżu czy ziemniaków. Dziś przepis na szparagi w towarzystwie króla polskiej kuchni – pana ziemniaka. Pieczone ziemniaki ze szparagami to doskonała potrawa do podania zarówno z mięsem jak i na przykład sadzonym jajkiem.
Jak przechowywać zakupione szparagi? Do garnuszka wlejcie trochę wody, włóżcie do niego pęk szparagów i najlepiej włóżcie do ciemnego miejsca np. do szafki. Dłużej zachowają świeżość 🙂
Składniki
- 5 średnich młodych ziemniaków
- 4 sztuki szparagów
- 2 ząbki czosnku lub płaska łyżeczka granulowanego
- gałązka rozmarynu
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Instrukcje
- Ziemniaki dokładnie wyszorować, pokroić w ćwiartki. Od szparagów musimy oderwać zdrętwiałe, łykowate końcówki – można to zrobić przez wygięcie pędu, który sam pęknie w miękkim miejscu lub po prostu za pomocą noża, szukając miększego miejsca gdzie nóż gładko przetnie szparaga. Nie ma zasady, ale powiedziałabym, ze trzeba odkroić około 3-5cm 😉
- Do naczynia żaroodpornego wlać około 6 łyżek oliwy z oliwek, przełożyć ziemniaki, dodać czosnek, całość posolić i popieprzyć. Ziemniaki dokładnie wytarzać w oliwie, dorzucić rozmaryn i włożyć do piekarnika nagrzanego na 200C na 25-30 minut.
- Po tym czasie dodajemy pokrojone w około 5 cm kawałki szparagi, również solimy i pieprzymy i mieszamy dokładnie z ziemniakami, aby również się obtoczyły oliwą.
- Ziemniaki ze szparagami zapiekamy jeszcze około 6-7 minut. Można podać z mięsem, sadzonym jajkiem lub zjeść solo.
© 2024 Copyright Better Be Tasty