Dziecinnie prosty przepis a ciastka smakują jak z najlepszej cukierni. Są delikatnie kruche, lekko orzechowe i wypełnione ulubionym domowym dżemem. Dzieciaki też możecie zabrać ze sobą do kuchni, w końcu co jest fajniejszego od formowania kulek z ciasta a potem robieniu w nich dziurek 😉
Składniki
- 270 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 duże żółtka
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- esencja waniliowa
- 1 szklanka drobno siekanych orzechów włoskich
- powidła śliwkowe lub gęsty dżem
Instrukcje
- Piekarnik nastawiamy na 170C.
- W mikserze ucieramy miękkie masło razem z cukrem, przez około 1,5 minuty.
- Następnie dodajemy żółtka oraz esencję waniliową. Od czasu do czasu, za pomocą silikonowej szpatułki zsuńcie ze ścianek miksera drobinki składników. Stopniowo dosypujemy mąkę i sól. Mieszamy do połączenia się składników.
- Gotowe ciasto można włożyć na pół godziny do lodówki, ale nie jest to warunek konieczny.
- Drobno posiekane orzechy wsypujemy do miseczki.
- Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki, trochę większe niż orzech włoski. Każdą kulkę obtaczamy w zmielonych orzechach i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka należy układać w odstępie od siebie, ponieważ podczas pieczenia trochę urosną.
- W każdym ciastku robimy wgłębienie za pomocą kciuka (tak jak przy robieniu klusków śląskich) i następnie wypełniamy je powidłami.
- Ciastka pieczemy 20-25 minut.
© 2024 Copyright Better Be Tasty