ciasteczka wypieki

Kruche orzechowe ciastka z powidłami

Dziecinnie prosty przepis a ciastka smakują jak z najlepszej cukierni. Są delikatnie kruche, lekko orzechowe i wypełnione ulubionym domowym dżemem. Dzieciaki też możecie zabrać ze sobą do kuchni, w końcu co jest fajniejszego od formowania kulek z ciasta a potem robieniu w nich dziurek 😉

Kruche orzechowe ciastka z powidłami

Kruche orzechowe ciastka z powidłami

Składniki

  • 270 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 duże żółtka
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • esencja waniliowa
  • 1 szklanka drobno siekanych orzechów włoskich
  • powidła śliwkowe lub gęsty dżem

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nastawiamy na 170C.
  2. W mikserze ucieramy miękkie masło razem z cukrem, przez około 1,5 minuty.
  3. Następnie dodajemy żółtka oraz esencję waniliową. Od czasu do czasu, za pomocą silikonowej szpatułki zsuńcie ze ścianek miksera drobinki składników. Stopniowo dosypujemy mąkę i sól. Mieszamy do połączenia się składników.
  4. Gotowe ciasto można włożyć na pół godziny do lodówki, ale nie jest to warunek konieczny.
  5. Drobno posiekane orzechy wsypujemy do miseczki.
  6. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki, trochę większe niż orzech włoski. Każdą kulkę obtaczamy w zmielonych orzechach i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka należy układać w odstępie od siebie, ponieważ podczas pieczenia trochę urosną.
  7. W każdym ciastku robimy wgłębienie za pomocą kciuka (tak jak przy robieniu klusków śląskich) i następnie wypełniamy je powidłami.
  8. Ciastka pieczemy 20-25 minut.
https://betterbetasty.pl/kruche-orzechowe-ciastka-z-powidlami/