Niby jeszcze lato, a jednak sezon na kakao uważam za otwarty. A wiadomo, że do ciepłego kakao to i ciastko by się zjadło. A ileż to jest połączyć kilka składników w jednej misce i upiec sobie blachę kruchych kokosowych ciasteczek? Jedyną ich wadą, jest to, że za szybko znikają. Z poniższego przepisu wyjdzie około 25 ciastek.
Składniki
- 100 g masła
- 180 g mąki
- 80 g wiórków kokosowych
- 1 duże jajko
- 100 g cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Instrukcje
- Do miski przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia.
- Dodajemy masło pokrojone w kostkę i rozcieramy palcami.
- Wsypujemy wiórki kokosowe oraz jajko. Wszystkie składniki zagniatamy razem.
- Ciasto będzie trochę lepkie, więc można sobie zwilżyć ręce zimną wodą. Następnie urywamy kawałek ciasta i robimy kulkę wielkości orzecha włoskiego.
- Układamy je na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Warto zachować przynajmniej 5cm odstęp.
- Aby nadać nieco bardziej fikuśny kształt, kulki rozpłaszczamy za pomocą widelca.
- Pieczemy w 175C około 15 minut.
© 2024 Copyright Better Be Tasty