ciasteczka wypieki

Kokosowe kruche ciasteczka

Niby jeszcze lato, a jednak sezon na kakao uważam za otwarty. A wiadomo, że do ciepłego kakao to i ciastko by się zjadło. A ileż to jest połączyć kilka składników w jednej misce i upiec sobie blachę kruchych kokosowych ciasteczek? Jedyną ich wadą, jest to, że za szybko znikają. Z poniższego przepisu wyjdzie około 25 ciastek.

Kokosowe kruche ciasteczka

Składniki

  • 100 g masła
  • 180 g mąki
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 1 duże jajko
  • 100 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Do miski przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia.
  2. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i rozcieramy palcami.
  3. Wsypujemy wiórki kokosowe oraz jajko. Wszystkie składniki zagniatamy razem.
  4. Ciasto będzie trochę lepkie, więc można sobie zwilżyć ręce zimną wodą. Następnie urywamy kawałek ciasta i robimy kulkę wielkości orzecha włoskiego.
  5. Układamy je na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Warto zachować przynajmniej 5cm odstęp.
  6. Aby nadać nieco bardziej fikuśny kształt, kulki rozpłaszczamy za pomocą widelca.
  7. Pieczemy w 175C około 15 minut.
https://betterbetasty.pl/kokosowe-kruche-ciasteczka/