Klasyk każdego lata, czyli kruche ciasto ze śliwkami. Jeśli czytaliście zakładkę „o mnie” to wiecie, że potrafię wymienić około 20 odmian śliw. Tak to już jest jak się ma dziadków sadowników. Pewnie też dlatego, kruche ze śliwkami babci, to dla mnie smak wakacji. Dziś mam dla was przepis na śliwkowe ciasto z dodatkiem orzeźwiających jeżyn oraz słodką bezą i kruszonką.
Jak najbardziej możecie też zrobić ciasto z samymi śliwkami albo dodać maliny zamiast jeżyn, co wam się podoba. Jedynie trzeba uważać, żeby nie dać za dużo owoców, bo inaczej może nam wyjść zakalec, gdy owoce zaleją ciasto.
Składniki
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3 żółtka
- 1 kostka zimnego masła
- pół szklanki cukru pudru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Beza:
- 3 białka
- 4 łyżki cukru białego
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Kruszonka:
- pół szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 50 g zimnego masła
Dodatkowo:
- kasza manna (zwana w Krakowie grysikiem ;))
- 600-700g śliwek
- miseczka jeżyn
- cukier puder
Instrukcje
- Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem, formujemy kulę i wkładamy na chwilę do lodówki. (Protip: ciasto spokojnie możecie wyrobić w misce, jeśli nie macie stolnicy ;))
- Śliwki myjemy i rozpoławiamy.
- Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i palcami robimy grudki. Również wkładamy na chwilę do lodówki.
- Zimne białka ubijamy z solą na sztywno. Do ubitej piany stopniowo! dodajemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko ubijamy.
- Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na formę (32x25) wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli podczas przenoszenia ciasto wam się rozwali, to nie przejmujcie się, wystarczy ładnie uklepać i posklejać w formie. Po upieczeniu nie będzie nic widać 😉 Ciasto należy ponakłuwać w kilku miejscach widelcem i następnie posypać je trzema łyżkami kaszy mannej.
- Na ciasto układamy śliwki (skórką do dołu!) oraz dorzucamy jeżyny. Posypujemy całość 3 łyżkami cukru.
- Na wierzch nakładamy bezę i posypujemy kruszonkę
- Pieczemy od spodu 15 minut w 180C, później w 170C przez 35 minut aż do uzyskania złotego koloru.
- Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
© 2023 Copyright Better Be Tasty