ciasta, tarty i torty wypieki

Szybkie ciasto z gruszkami

Jump to recipe

Jeśli umiecie robić muffinki, to bez problemu poradzicie sobie i z tym ciastem. Mam dla was super szybki przepis, idealny jeśli nagle najdzie was ochota na coś słodkiego. Na targu wysyp gruszek więc trzeba korzystać z sezonu. Ja równie dobrze mogłabym przejść na gruszkanizm, bo moja kochana babcia wierzy w moje zdolności konsumpcji 7kg gruszek tygodniowo (a może i więcej). Tak więc moja wyobraźnia już pracuje nad kolejnymi gruszkowymi przepisami.

Mam nadzieję, że się za mną stęskniliście, a raczej za przepisami 😉 Końcówka sierpnia i początek września oczywiście zafundowały mi moc atrakcji. Ochrzciłam wreszcie mieszkanie, indukcja przetestowana, piekarnik również (koniecznie muszę wam zdradzić przepis na tartę z porem i kozim serem!), a czy dostałam prawie same prezenty do kuchni? Ależ! <3 Ponadto spędziłam kilka dni z siostrą zwiedzając Kraków trasą gastronomiczną. Co więcej, w ostatnich dniach lodówka w rodzinnym domu dostarczyła niezapomnianych wrażeń, a mianowicie wyzionęła ducha i całe jej piękne wnętrze trzeba było wyrzucić. Uwierzcie, nic tak nie budzi człowieka rano, gdy przed pracą musi pozbyć się wszystkiego z zamrażalnika, żeby pzypadkiem nie zalać mieszkania swojego, jak i sąsiadów. Co się dało, to przetworzyłam, bo nie nawidzę wyrzucać jedzonka, acz sentyment do lodówki mam ogromny, bo też ona była ogromna i służyła bagatela! 22 lata. To tak w dużym skrócie a teraz wróćmy do tej smacznej gruszkowej piękności.

Zasady są proste. Składniki w temperaturze pokojowej. Wszystko mieszamy, pieczemy i konsumujemy. To co? Do dzieła!

Jeśli jednak macie ochotę na ciasto z orzechowo-migdałową nutą, to zapraszam do jednego z pierwszych przepisów czyli makaronikowe ciasto gruszkowe.