Jeśli umiecie robić muffinki, to bez problemu poradzicie sobie i z tym ciastem. Mam dla was super szybki przepis, idealny jeśli nagle najdzie was ochota na coś słodkiego. Na targu wysyp gruszek więc trzeba korzystać z sezonu. Ja równie dobrze mogłabym przejść na gruszkanizm, bo moja kochana babcia wierzy w moje zdolności konsumpcji 7kg gruszek tygodniowo (a może i więcej). Tak więc moja wyobraźnia już pracuje nad kolejnymi gruszkowymi przepisami.
Mam nadzieję, że się za mną stęskniliście, a raczej za przepisami 😉 Końcówka sierpnia i początek września oczywiście zafundowały mi moc atrakcji. Ochrzciłam wreszcie mieszkanie, indukcja przetestowana, piekarnik również (koniecznie muszę wam zdradzić przepis na tartę z porem i kozim serem!), a czy dostałam prawie same prezenty do kuchni? Ależ! <3 Ponadto spędziłam kilka dni z siostrą zwiedzając Kraków trasą gastronomiczną. Co więcej, w ostatnich dniach lodówka w rodzinnym domu dostarczyła niezapomnianych wrażeń, a mianowicie wyzionęła ducha i całe jej piękne wnętrze trzeba było wyrzucić. Uwierzcie, nic tak nie budzi człowieka rano, gdy przed pracą musi pozbyć się wszystkiego z zamrażalnika, żeby pzypadkiem nie zalać mieszkania swojego, jak i sąsiadów. Co się dało, to przetworzyłam, bo nie nawidzę wyrzucać jedzonka, acz sentyment do lodówki mam ogromny, bo też ona była ogromna i służyła bagatela! 22 lata. To tak w dużym skrócie a teraz wróćmy do tej smacznej gruszkowej piękności.
Zasady są proste. Składniki w temperaturze pokojowej. Wszystko mieszamy, pieczemy i konsumujemy. To co? Do dzieła!
Jeśli jednak macie ochotę na ciasto z orzechowo-migdałową nutą, to zapraszam do jednego z pierwszych przepisów czyli makaronikowe ciasto gruszkowe.
Składniki
Składniki suche:
- 250g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 100g cukru
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta kardamonu
Składniki mokre:
- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- 150g kwaśnej śmietany (18%)
- łyżka miodu
Dodatkowo:
- 3 nieduże gruszki (np. konferencje)
- 2 łyżki cukru brązowego
Instrukcje
- Do pierwszej miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę suchych składników i mieszamy.
- W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, olej oraz miód i również wszystko łączymy.
- Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, wycinamy środki i kroimy w kostkę.
- Do miski z suchymi składnikami wlewamy mokre i mieszamy tylko do połączenia się składników. Dodajemy gruszki i delikatnie je wmieszujemy.
- Ciasto przekładamy do formy (20x20), wierzch posypujemy brązowym cukrem i pieczemy w 190-200C przez 35-40 minut (do suchego patyczka).