Ostatni weekend minął mi imieninowo, wśród rodziny, kwiatów i dobrego jedzenia. Do tej pory narkotyzuję się zapachem moich ukochanych frezji, natomiast po ciastach nie ma już śladu. Na stole królował oczywiście rabarbar – w wersji drożdżowej oraz w wersji ucieranej.
To ciasto ucierane z rabarbarem wyszło przypadkiem, po prostu zostało mi rabarbaru, więc bez większej filozofii utarłam masło z cukrem i dodałam mąkę. Prościej chyba się nie da 😉 Jeśli lubicie maślane, miękkie ciasta a do tego nie lubicie stać godzinami w kuchni, to jest to przepis dla was.
Składniki
Ciasto:
- 125 g miękkiego masła
- 110 g cukru kryształu + 2 łyżki do obsypania rabarbaru
- 3 małe jajka (lub 2 duże)
- 130 g mąki pszennej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 400 g rabarbaru
Kruszonka (na oko):
- 50 g zimnego masła
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki płatków migdałowych
- około pół szklanki mąki
Instrukcje
- Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka i ubijamy aż masa będzie jasnokremowa.
- Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników.
- Małą tortownicę (20cm) wykładamy papierem do pieczenia tak, by ciasto nam nie wyciekło podczas pieczenia.
- Składniki na kruszonkę łączymy w misce. Jak jest zbyt lepka, dodajcie trochę mąki i cukru.
- Rabarbar obieramy z łyka (lub nie, jeśli wam się nie chce), kroimy na centymetrowe kawałki, oprószamy cukrem i przekładamy na ciasto.
- Całość posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 25 minut, później podkręcamy na 190C i pieczemy jeszcze 15 minut, żeby się ładnie przypiekła kruszonka.
© 2024 Copyright Better Be Tasty