ciasta, tarty i torty wypieki

Ciasto marchewkowe z earl greyem i kremowym frostingiem

Ostatnie dni gorącego lata. Przyznam, że ciężko będzie mi się rozstać z tą pogodą. Mam nadzieje, że jesień nie będzie bardzo płaczliwa w tym roku. A nawet jeśli, to wierzę, że gorąca herbata i kawałek dobrego ciasta są w stanie odpędzić jesienną szarugę. Jako że, ostatnio było ciasto z gruszkami, teraz czas na ciasto marchewkowe! Jeszcze coś z dynią będzie trzeba wykombinować #spoileralert 😉

Przyznam, że próbowałam wiele przepisów na ciasto z marchewką i albo było za suche albo koniec końców wychodziło surowe w środku. Dlatego wzięłam marchew w swoje ręce i skomponowałam własny przepis, z którego wychodzi takie ciasto, że powiem skromnie, ciężko jest się oprzeć. Korzenne przyprawy, kakao i orzechy włoskie nadają nie tylko doskonały smak, ale i mamy jesień do kwadratu. Do tego mocny napar z earl greya, kremowy, lekko słony serek na górze i pistacje. Tyle dobra w jednym cieście! Zaryzykuję stwierdzenie, że to jest najlepsze ciasto marchewkowe!

Ciasto marchewkowe z earl greyem i kremowym frostingiem

ciasta, tarty i torty, wypieki

Składniki

    Ciasto:
    składniki suche:
  • 300g mąki pszennej tortowej
  • 2 pełne łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (albo 1 łyżeczka proszku i 1 łyżeczka sody oczyszczonej)
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu i pół łyżeczki soli
    składniki mokre:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju (250ml)
  • 1 szklanka cukru (może być też ⅘ szklanki)
  • opcjonalnie pare kropel olejku migdałowego
    dodatkowo:
  • 2 czubate łyżeczki herbaty earl grey (lub innej czarnej)
  • 350g obranej marchewki
  • trzy garści orzechów włoskich pokrojonych w większe kawałki
    Krem:
  • 200g serka kremowego typu Philadelphia / Łaciate
  • 90g miękkiego masła
  • 1 łyżka mleka
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 150g pistacji niełuskanych (najlepiej bez soli, ale solone też mogą być)

Sposób przygotowania

    Ciasto:
  1. Herbatę wsypujemy do szklanki o pojemność 250ml i zalewamy ją wrzątkiem do wysokości ¼ szklanki. Odstawiamy, by się mocno zaparzyła i ostudziła.
  2. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach.
  3. Piekarnik nastawiamy na 180C i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę (30x11cm).
  4. Do miski przesiewamy suche składniki: mąkę, kakao, cynamon, kardamon, sól, proszek do pieczenia/sodę.
  5. W drugiej misce mikserem ucieramy jajka z cukrem, aż podwoją swoją objętość.
  6. Herbatę przecedzamy przez sitko i uzyskany napar wlewamy do utartych jajek z cukrem. Dodajemy również olej oraz opcjonalnie olejek migdałowy. Miksujemy krótko do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy startą marchewkę (uprzednio należy ją trochę odcisnąć, jeśli puściła dużo soku), krótko mieszamy szpatułką. Następnie dodajemy orzechy oraz suche składniki i również krótko mieszamy (tylko do połączenia się składników).
  7. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 45-50 min. Po tym czasie najlepiej nakłuć drewnianym patyczkiem ciasto w kilku miejscach, jeśli wciąż obiera się na nim ciasto, należy piec jeszcze kilka minut. Ciasto będzie upieczone, gdy patyczek będzie suchy.
  8. Upieczone ciasto należy pozostawić do całkowitego przestygnięcia.
    Krem:
  1. Masło ucieramy z serkiem i dodajemy przesiany cukier puder. Wlewamy łyżkę mleka, a jeśli chcecie uzyskać bardziej płynny krem, to dodajcie jeszcze jedną łyżkę mleka.
  2. Gotowy krem można włożyć na 10 min do lodówki.
  3. Pistacje obłuskujemy i kroimy na mniejsze kawałki.
  4. Ostudzone ciasto należy udekorować kremem i następnie oprószyć pokrojonymi pistacjami. Krem może troszkę spływać, ale w lodówce ostatecznie stężeje.
https://betterbetasty.pl/ciasto-marchewkowe-z-earl-greyem-i-kremowym-frostingiem/