ciasta, tarty i torty wypieki

Ciasto marchewkowe z earl greyem i kremowym frostingiem

Jump to recipe

Ostatnie dni gorącego lata. Przyznam, że ciężko będzie mi się rozstać z tą pogodą. Mam nadzieje, że jesień nie będzie bardzo płaczliwa w tym roku. A nawet jeśli, to wierzę, że gorąca herbata i kawałek dobrego ciasta są w stanie odpędzić jesienną szarugę. Jako że, ostatnio było ciasto z gruszkami, teraz czas na ciasto marchewkowe! Jeszcze coś z dynią będzie trzeba wykombinować #spoileralert 😉

Przyznam, że próbowałam wiele przepisów na ciasto z marchewką i albo było za suche albo koniec końców wychodziło surowe w środku. Dlatego wzięłam marchew w swoje ręce i skomponowałam własny przepis, z którego wychodzi takie ciasto, że powiem skromnie, ciężko jest się oprzeć. Korzenne przyprawy, kakao i orzechy włoskie nadają nie tylko doskonały smak, ale i mamy jesień do kwadratu. Do tego mocny napar z earl greya, kremowy, lekko słony serek na górze i pistacje. Tyle dobra w jednym cieście! Zaryzykuję stwierdzenie, że to jest najlepsze ciasto marchewkowe!