Od dłuższej chwili chodziła za mną taka wywijana babka drożdżowa. Potem zaczęłam się zastanawiać nad nadzieniem – nie orzechowe, nie kakao, nie marmolada, nie czekolada… hola hola a może biała? A żeby było bardziej fancy to dorzuciłam kardamon, który uwielbiam. Gdy będziecie czytać składniki, to zauważycie, że w tym cieście nie ma zbytnio dużo cukru, a czekolada aż tak go nie osłodzi, dlatego ja dodatkowo nasączyłam ciasto syropem cukrowym. Jest trochę zabawy z tą babką, ale efekt wynagradza.
Składniki
Ciasto:
- 1 jajko + 1 żółtko
- 125 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 320 g mąki pszennej
- 75 g roztopionego masła
- czubata łyżeczka suchych drożdży
- czubata łyżeczka mielonego kardamonu (4g)
- szczypta soli
Krem:
- 150 g białej czekolady
- 60 g masła
- 2 łyżeczki mielonego kardamonu
Dodatkowo:
- garść płatków migdałowych
- 50 ml wody
- 100 g cukru kryształu
Instrukcje
Przygotowanie ciasta:
- W rondelku podgrzewamy mleko, dorzucamy masło pokrojone w kostkę, mieszamy do rozpuszczenia masła. Nie gotujemy.
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, suche drożdże i kardamon.
- Następnie dodajemy roztopione masło z mlekiem i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy rozbełtane jajko i żółtko oraz szczyptę soli. Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą a następnie przez około 7-10 minut wyrabiamy ciasto (można w misce lub na stolnicy), aż do momentu powstania jednolitej, elastycznej kuli. Jak ciasto się trochę za bardzo lepi do rąk/stolnicy to możecie podsypać trochę mąką.
- Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2h do wyrośnięcia.
- W tej przerwie można posprzątać kuchnię, wypić kawę i obejrzeć odcinek serialu 😀
Przygotowanie kremu:
- Do garnka wlewamy około 250 ml wody. Na garnku umieszczamy miskę najlepiej metalową lub szklaną (*uwaga*, dno miski nie może dotykać wody).
- Czekoladę łamiemy na kawałki, masło kroimy na mniejszą kostkę i wrzucamy do miski.
- Garnek z wodą podgrzewamy powoli na małym ogniu. Czekolada z masłem same się zaczną roztapiać od wytworzonej pary, więc nic tam nie mieszajcie.
- Gdy czekolada jest prawie płynna, dosypujemy kardamon i mieszamy szpatułką do połączenia się wszystkich składników.
- Ściągamy miskę z garnka i zostawiamy masę do lekkiego przestudzenia (*uwaga*: zbyt płynna mikstura wyleje nam się podczas zawijania ciasta - ja właśnie miałam trochę przez to babrania, bo nie mogłam się doczekać, by upiec tę babkę... ale i tak wyszła :D).
Zawijanie i pieczenie:
- Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta (ok 25x30).
- Ciasto smarujemy masą i zwijamy w rulon.
- Zwinięty rulon przecinamy wzdłuż na pół (trochę się ubrudzicie, ale warto!) i zawijamy jak "warkocz" z dwóch pasm.
- Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy płatkami migdałów i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 175C na około 45-50 minut.
Przygotowanie syropu do nasączenia:
- W rondelku rozpuszczamy 50 g cukru z 100 ml wody.
- Upieczone ciasto polewamy syropem i pozostawiamy do wystudzenia.
© 2024 Copyright Better Be Tasty