desery bez pieczenia

Szyszki

Kto jadł szyszki z ryżu preparowanego, ten wie, że na jednej szyszce nigdy się nie kończy.  I mam na myśli taką porządną szyszkę, a nie takie suche coś, co sprzedają w niektórych sklepach. Ja oczywiście zdradzę Wam przepis na te porządne 😉

Co roku, gdy jedziemy na Święta do babci, na paterze obok ciast, znajdują się szyszki, które oczywiście znikają w pierwszej kolejności. Trzeba przyznać, że babcia wie jak rozpieszczać wnuki. Z resztą nikt nie potrafi się im oprzeć.

Obecnie szyszki robimy głównie na bazie krówek i toffi lecz moja mama wspomina, że gdy ona miała około 9 lat, to babcia wówczas robiła szyszki z różnych cukierków (np. krówek i irysów). Zależy co się miało. Jedno jest pewne – zawsze wychodzą pyszne. No i można uznać szyszki za nasze tradycyjne bożonarodzeniowe danie.

Szyszki

Szyszki

Składniki

  • 30 dag krówek
  • 30 dag cukierków toffi
  • 125 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 200 g ryżu preparowanego

Sposób przygotowania

  1. Krówki, cukierki i masło umieścić w garnku z grubym dnem i podgrzewać na małym ogniu. Mieszać drewnianą szpatułką, by się nie przypaliło. Podgrzewać do uzyskania jednolitej masy.
  2. Dodać kwasek cytrynowy oraz kakao i dokładnie wymieszać.
  3. Ściągnąć garnek z palnika i dodać połowę ryżu, dokładnie wymieszać łyżką i dodać resztę ryżu. Można też całość przełożyć do dużej miski i tam wmieszywać ryż, co by każde ziarenko zostało dobrze pokryte. Uwaga! - masa będzie bardzo gorąca! więc lepiej nie mieszać tego gołymi rękami.
  4. Formowanie szyszek należy zrobić póki masa jest ciepła, bo jak zacznie zastygać, to zrobi się twarda.
  5. Bierzemy trochę masy w ręce i formujemy szyszki (rolujemy, ściskamy, górę staramy się zrobić do szpica, a od spodu wyrównujemy, co by ładnie szyszeczka stała na talerzu). Co jakiś czas warto zwilżyć sobie ręce zimną wodą, ułatwia to formowanie.
https://betterbetasty.pl/szyszki/
Szyszki

Szyszki

Składniki

  • 30 dag krówek
  • 30 dag cukierków toffi
  • 125 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 200 g ryżu preparowanego

Sposób przygotowania

  1. Krówki, cukierki i masło umieścić w garnku z grubym dnem i podgrzewać na małym ogniu. Mieszać drewnianą szpatułką, by się nie przypaliło. Podgrzewać do uzyskania jednolitej masy.
  2. Dodać kwasek cytrynowy oraz kakao i dokładnie wymieszać.
  3. Ściągnąć garnek z palnika i dodać połowę ryżu, dokładnie wymieszać łyżką i dodać resztę ryżu. Można też całość przełożyć do dużej miski i tam wmieszywać ryż, co by każde ziarenko zostało dobrze pokryte. Uwaga! - masa będzie bardzo gorąca! więc lepiej nie mieszać tego gołymi rękami.
  4. Formowanie szyszek należy zrobić póki masa jest ciepła, bo jak zacznie zastygać, to zrobi się twarda.
  5. Bierzemy trochę masy w ręce i formujemy szyszki (rolujemy, ściskamy, górę staramy się zrobić do szpica, a od spodu wyrównujemy, co by ładnie szyszeczka stała na talerzu). Co jakiś czas warto zwilżyć sobie ręce zimną wodą, ułatwia to formowanie.
https://betterbetasty.pl/szyszki/