Kto jadł szyszki z ryżu preparowanego, ten wie, że na jednej szyszce nigdy się nie kończy. I mam na myśli taką porządną szyszkę, a nie takie suche coś, co sprzedają w niektórych sklepach. Ja oczywiście zdradzę Wam przepis na te porządne 😉
Co roku, gdy jedziemy na Święta do babci, na paterze obok ciast, znajdują się szyszki, które oczywiście znikają w pierwszej kolejności. Trzeba przyznać, że babcia wie jak rozpieszczać wnuki. Z resztą nikt nie potrafi się im oprzeć.
Obecnie szyszki robimy głównie na bazie krówek i toffi lecz moja mama wspomina, że gdy ona miała około 9 lat, to babcia wówczas robiła szyszki z różnych cukierków (np. krówek i irysów). Zależy co się miało. Jedno jest pewne – zawsze wychodzą pyszne. No i można uznać szyszki za nasze tradycyjne bożonarodzeniowe danie.
Składniki
- 30 dag krówek
- 30 dag cukierków toffi
- 125 g masła
- 3 łyżki kakao
- 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 200 g ryżu preparowanego
Instrukcje
- Krówki, cukierki i masło umieścić w garnku z grubym dnem i podgrzewać na małym ogniu. Mieszać drewnianą szpatułką, by się nie przypaliło. Podgrzewać do uzyskania jednolitej masy.
- Dodać kwasek cytrynowy oraz kakao i dokładnie wymieszać.
- Ściągnąć garnek z palnika i dodać połowę ryżu, dokładnie wymieszać łyżką i dodać resztę ryżu. Można też całość przełożyć do dużej miski i tam wmieszywać ryż, co by każde ziarenko zostało dobrze pokryte. Uwaga! - masa będzie bardzo gorąca! więc lepiej nie mieszać tego gołymi rękami.
- Formowanie szyszek należy zrobić póki masa jest ciepła, bo jak zacznie zastygać, to zrobi się twarda.
- Bierzemy trochę masy w ręce i formujemy szyszki (rolujemy, ściskamy, górę staramy się zrobić do szpica, a od spodu wyrównujemy, co by ładnie szyszeczka stała na talerzu). Co jakiś czas warto zwilżyć sobie ręce zimną wodą, ułatwia to formowanie.
Składniki
- 30 dag krówek
- 30 dag cukierków toffi
- 125 g masła
- 3 łyżki kakao
- 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 200 g ryżu preparowanego
Instrukcje
- Krówki, cukierki i masło umieścić w garnku z grubym dnem i podgrzewać na małym ogniu. Mieszać drewnianą szpatułką, by się nie przypaliło. Podgrzewać do uzyskania jednolitej masy.
- Dodać kwasek cytrynowy oraz kakao i dokładnie wymieszać.
- Ściągnąć garnek z palnika i dodać połowę ryżu, dokładnie wymieszać łyżką i dodać resztę ryżu. Można też całość przełożyć do dużej miski i tam wmieszywać ryż, co by każde ziarenko zostało dobrze pokryte. Uwaga! - masa będzie bardzo gorąca! więc lepiej nie mieszać tego gołymi rękami.
- Formowanie szyszek należy zrobić póki masa jest ciepła, bo jak zacznie zastygać, to zrobi się twarda.
- Bierzemy trochę masy w ręce i formujemy szyszki (rolujemy, ściskamy, górę staramy się zrobić do szpica, a od spodu wyrównujemy, co by ładnie szyszeczka stała na talerzu). Co jakiś czas warto zwilżyć sobie ręce zimną wodą, ułatwia to formowanie.