dania główne tarty wytrawne i quiche wypieki

Domowa pizza

Przyznam się, że przejadły mi się już te pizze neapolitańskie, na cienkim spodzie, z pieca opalanego drewnem. Zachciało mi się takiej domowej (no może nie na 5cm drożdżowym cieście). Przepis jest banalny, wyrabiania też za dużo nie ma, jedynie musimy uzbroić się w cierpliowść na czas wyrastania ciasta.

Z jednej strony mam nadzieję, że te wszystkie osoby, które zrobiły ogromne zapasy ze względu na rozprzestrzeniający się wirus, odkrywają swój talent bądź miłość do gotowania (i może któryś z moich przepisów się przyda). Z drugiej, mam nadzieję, że część wspiera lokalne restauracje, dla których obecna sytuacja zdecydowanie nie jest na rękę. Więc jeśli macie sprawdzoną pizzę napoli, to zamawiajcie. Acz z tego przepisu wychodzą dwie 😀

Domowa pizza

inne

Składniki

    ciasto:
  • 250 g mąki – typ 00
  • 150 ml ciepłej/letniej wody
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 g drożdży instant
  • duża szczypta soli
  • pół łyżeczki cukru
    dodatki:
  • 1 kulka mozzarelli
  • tarty ser grana padano
  • ulubione dodatki warzywne/mięsne
  • 200 g passaty pomidorowej
  • oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, drożdże, cukier i sól. Wszystko mieszamy.
  2. Dolewamy ciepłą wodę i oliwę i za pomocą drewnianej łyżki mieszamy składniki aż się wszystko połączy.
  3. Na stolnicy oprószonej maką, wyrabiamy przez chwilę ciasto aż będzie elastyczne i powstanie piękna kula.
  4. Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
  5. Podczas wyrastania ciasta, najlepiej przygotować sobie składniki na pizzę – u mnie było to kilka dużych pieczarek podduszonych na maśle, mozzarella pokrojona na mniejsze kawałki, starty ser grana padano.
  6. Możecie też przygotować sos pomidorowy (passatę) i ją nieco doprawić. Ja skorzystałam z domowych zapasów i użyłam gęstego przecieru pomidorowego, który podgrzałam w rondelku. Doprawiłam posiekanymi dwoma ząbkami czosnku, szczyptą soli, pieprzu, cukru! i oczywiście oregano.
  7. Wracamy do ciasta, które powinno mniej więcej podwoić swoją objętość. Odgazowywujemy ciasto, czyli mocno wbijamy w nie piąstkę. Następnie dzielimy na 2 części i każdą część krótko wyrabiamy i zaczynamy kształtować spód do pizzy. Możecie robić to palcami albo pomóc sobie wałkiem.
  8. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub na kamień do pizzy). Nakładamy połowę sosu, sery i dodatki.
  9. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 175C na 15 minut (na początek daję niższą temperaturę, by pizza miała jeszcze kika minut na wyrośnięcie), następnie podkręcam temperaturę do 210C i piękę około 20 minut. Najlepiej pilnować, by spód lekko się zarumienił a ser nie spalił 😉
  10. To samo robimy z drugą pizzą (uwaga, pamiętaj , by znów zmniejszyć temperaturę w piekarniku).
https://betterbetasty.pl/domowa-pizza/