dania główne wypieki

Domowa pizza

Jump to recipe

Przyznam się, że przejadły mi się już te pizze neapolitańskie, na cienkim spodzie, z pieca opalanego drewnem. Zachciało mi się takiej domowej (no może nie na 5cm drożdżowym cieście). Przepis jest banalny, wyrabiania też za dużo nie ma, jedynie musimy uzbroić się w cierpliowść na czas wyrastania ciasta.

Z jednej strony mam nadzieję, że te wszystkie osoby, które zrobiły ogromne zapasy ze względu na rozprzestrzeniający się wirus, odkrywają swój talent bądź miłość do gotowania (i może któryś z moich przepisów się przyda). Z drugiej, mam nadzieję, że część wspiera lokalne restauracje, dla których obecna sytuacja zdecydowanie nie jest na rękę. Więc jeśli macie sprawdzoną pizzę napoli, to zamawiajcie. Acz z tego przepisu wychodzą dwie małe 😀

*update wpisu: podmieniłam zdjęcia na ładniejsze 😉